In plaats van een eerder geschatte groei van 6,2 procent gaat het onderzoeksbureau nu uit van een groei van 3,4 procent in 2008. De totale inkomsten voor dit jaar zullen daarmee op 278,4 miljard dollar uitkomen. Vorig jaar was dat 269,4 miljard dollar, een groei van 2,5 procent.

Overschotten

Gartner wijdt de bijstelling aan dalende prijzen voor geheugenchips, vooral veroorzaakt door enorme overschotten NAND flashgeheugen. De voorspelde groei van deze chips heeft het onderzoeksbureau gehalveerd. De verkoop van DRAM (dynamic RAM), die al sinds begin 2007 terugloopt, zou dit jaar met maar liefst 15 procent dalen tot zo'n 55 miljard dollar. Vorig jaar was dat ruim 58 miljard dollar.

Prijsverlagingen

De dalende prijzen van NAND flashgeheugen kunnen schadelijk zijn voor chipmakers als Samsung en Toshiba, maar zijn voordelig voor consumenten. De prijsverlagingen zijn al te merken doordat los flash geheugen en apparaten als de iPod Shuffle goedkoper worden.

Ellende

Verder waarschuwt Gartner dat wereldwijde economische problemen chipmakers met nog meer ellende kunnen opzadelen. Tot nog toe hebben de huizenmarkt- en kredietcrises de chipmarkt onberoerd gelaten, maar dat kan veranderen als consumenten daardoor minder gaan uitgeven, aldus Gartner.