Volgens analistenbureau Gartner zitten de CIO's van grote bedrijven in de moeilijkste situatie die ze ooit hebben meegemaakt. Om dit te doorstaan moet vooral op het budget gelet worden. Gartner komt met een aantal opmerkelijke adviezen voor CIO's om direct te besparen. De belangrijkste: straal zelf zuinigheid uit.

Korte termijn

"De economische crisis van eind 2008 heeft een situatie gecreëerd die veel bedrijven en hun CIO's nog niet hebben meegemaakt," aldus Mark Raskino, vicepresident van Gartner tegen Computerworld. "Ze hebben vanuit de top al de opdracht gekregen om met lagere budgetten te werken, maar het is ook verstandig als CIO's denken aan korte termijn bezuinigingen. Zonder de herstelvooruitzichten te ondermijnen."

De relatie met leveranciers speelt een belangrijke rol. CIO's doen er volgens de analist goed aan om een hogere manager van een leveranciersbedrijf voor lunch uit te nodigen bij de Pizza Hut of snackbar om daar vervolgens een bittere toon aan te slaan over de sores van alle bezuinigingen.

Een manier om die korte termijn bezuinigingen te bewerkstelligen is volgens Gartner de leveranciers tijdens die gelegenheden op afstand te houden. "Leveranciers zullen juist tijd buiten werkuren willen doorbrengen met de CIO's, maar deze moeten zich terughoudend opstellen om te besparen op te kosten en in staat zijn te presteren in 2009," zegt Raskino.

BlackBerry in de prullenbak

Volgens het Gartner moeten CIO's niet alleen hun houding aanpassen tegen leveranciers en buitenstaanders. Ook binnen het eigen bedrijf zou aangepast gedrag helpen de boel op de rails te houden tijdens de recessie. Door minder opvallende kleren te dragen en niet de allerduurste smartphones te gebruiken, zouden de CIO's een duidelijke boodschap overdragen op het personeel.