In 2010 zal de it-afdeling in middelgrote en grote bedrijven met 30 procent gekrompen zijn, zo stelt Gartner in een onderzoek, dat woensdag op de Itxpo in Cannes werd gepresenteerd.

Trends als outsourcing en automatisering leiden tot een dalende vraag naar it-specialisten, legt Diane Morello, vice-president bij Gartner, uit. Reorganisaties zorgen voor een veranderd takenpakket. "Zaken die traditioneel door de it-afdeling werden geleid — zoals veiligheid en het beheer van de infrastructuur — vallen steeds vaker onder de paraplu van de chief operating officer", stelt Morello.

Als gevolg zullen veel it'ers genoegen moeten nemen met een baan die niet direct bij hun expertise past. Gartner verwacht dat ongeveer 30 procent van de it-werkers naar een fabrikant of service provider migreert en dat 10 tot 15 procent over vijf jaar aan het werk is buiten de eigen sector.

"De it-specialist zal moeten veranderen in een veelzijdige it'er", zegt Morello. "Dat is iemand die op een bepaald gebied veel kennis in huis heeft, maar ook goed kan samenwerken met mensen buiten zijn domein."