Dat meldt Gartner, die maandelijks cijfers publiceert over de wereldwijde pc-markt. Volgens het onderzoeksbureau zullen in 2005 wereldwijd 206,6 miljoen pc's en notebooks worden verkocht. Dat levert naar verwachting een omzet van 202,7 miljard dollar op.

De lage pc-prijzen laten een nieuwe verhouding tussen verkoop en omzet zien. Hoewel er dit jaar 12,7 procent meer pc's zijn verkocht dan in 2004, is de wereldwijde omzet 'maar' met 0,5 procent gestegen, aldus Gartner.

Volgens George Schiffler, analist bij Gartner, zorgde de groep mensen die hun systemen uit 1999 of de jaren daarvoor vervangen, lange tijd voor een groeiende vraag naar pc's en notebooks. Nu die groep geslonken is, moeten de leveranciers hun strategie aanpassen. "Leveranciers merken dat de rek er uit is en proberen nu toch nog klanten te trekken door de prijs te verlagen."

Bedrijven die afhankelijk zijn van een goede pc-verkoop, varen desondanks wel bij de aantrekkende pc-vraag. De fabrieken van Intel draaien momenteel op volle kracht. En de pc-divisie van HP kon onlangs nog haar beste kwartaal presenteren sinds de overname van Compaq, in 2002.