Eerder deze maand heeft Toshiba de prijzen van hd dvd-spelers in de VS gehalveerd, na het bericht dat ook filmstudio Warner Brothers hd dvd (high definition digital video disc) in de steek laat.

'Zinloos verweer'

Onderzoeksbureau Gartner noemt de aanzienlijke prijsverlaging 'zinloos verweer' in de strijd met de rivaliserende Blu-ray-technologie. Vijf van de zeven grote Hollywood-studio's steunen nu alleen nog Blu-ray; Paramount en Universal worden steeds eenzamer in het hd dvd-kamp.

Bittere pil

Toshiba toonde zich echter nog strijdlustig tijdens een persconferentie op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Het Japanse bedrijf heeft nog altijd machtige bondgenoten voor het hd dvd-formaat, zoals Microsoft. Die softwaregigant levert een hd dvd-speler als optie voor de spelcomputer Xbox 360.

Als hd dvd straks het veld zal moeten ruimen, is dat een bittere pil voor Microsoft. Het door Sony ontwikkelde Blu-ray formaat maakt immers onderdeel uit van de PlayStation 3, de grote concurrent van de Xbox 360. Momenteel zijn ruim 100 computerspellen uitgebracht in het Blu-ray formaat.