Het kritische antitrustonderzoek van de Europese Commissie kan nog tot half januari duren. De door Oracle geplande afronding van de Sun-overname is daarmee zeker een kwartaal uitgesteld. Volgens analisten van Gartner is de EC niet goed bezig. Het behartigt niet de belangen van klanten, maar van concurrerende ict-leveranciers die opereren op de Europese markt.

Snapt open source niet

Gartner-analisten Donald Feinberg en George Weiss stellen dat de EC open source niet snapt, of bewust de aard daarvan negeert. De antitrusttak van de Commissie verklaart dat het Oracle's overname van Sun doorlicht omdat open source, zoals de MySQL-database, in gevaar zou zijn. "Ik denk dat die verklaring niet alleen bewijst dat ze niets van open source-software begrijpen, maar ook dat de EC een andere agenda heeft", zegt analist Feinberg in een interview met CNET.

Hij legt uit dat er automatisch een compatibel alternatief de rol van MySQL overneemt als Oracle er de stekker uit zou trekken. De mogelijkheid van zo'n aftakking (fork) is juist de kracht van open source. Feinberg noemt Monty en MariaDB als kandidaten om die markt dan te bedienen.

Protectionisme

De verborgen agenda die de Gartner-analisten bespeuren, is ingegeven door pressie van Europese ict-bedrijven. Volgens Feinberg voert de Commissie dit uitgebreidere onderzoek uit voor Europese bedrijven en ook voor partijen als IBM en HP. Hij noemt als voorbeelden de Duitse leveranciers SAP en Software AG, het Franse Bull en het Japanse Fujitsu dat groot is in Europa.

Hij concludeert dat de EC simpelweg aan protectionisme doet. "Elke hardwareleverancier die nu concurreert met Sun krijgt het straks moeilijker en de EC probeert dat te managen. En dat is fout, want dat is niet de taak van de Commissie."

Geruststelling van Oracle

Oracle heeft net uitgebreid geadverteerd om Sun-klanten gerust te stellen. De aankomende nieuwe eigenaar stelt dat het niet alleen Sun-hardware wil voortzetten, maar er juist meer geld in te steken.

Het bedrijf van Larry Ellison belooft meer geld te besteden aan de ontwikkeling van Suns Sparc-processors. Ook belooft Oracle meer geld in de ontwikkeling van Suns Unix-variant Solaris te steken. Beide beloftes zijn in verhouding tot wat de huidige eigenaar, die in financieel zwaar weer verkeert, nu besteedt aan die chips en dat besturingssysteem. Ceo Ellison noemt IBM in de advertentie als hardwareconcurrent.

Sun-software integreren

Verder belooft Oracle twee keer zoveel salesmensen, met hardware-expertise, voor het verkopen en ondersteunen van Sparc-systemen met Solaris. Tot slot zal het de eigen software hecht integreren met Suns hardware om daarmee het prestatieniveau dramatisch te verbeteren.

In deze geruststelling laat de softwareproducent niets los over de plannen voor de open source-database MySQL, die door Sun is ingelijfd. De Europese Commissie is daar juist officieel bezorgd over; dat Oracle hiermee teveel macht op databasegebied krijgt. MySQL is voor zowel Sun als Oracle echter relatief klein. De omzet uit de support op die open source-database bedroeg zo'n 100 miljoen dollar toen Sun het opkocht. De omzet uit Suns hardware en software, maar ook uit Oracle's eigen software, bedraagt vele miljarden.