Ongeveer eenvijfde van alle laptops gaat tijdens de levenscyclus kapot, zo blijkt uit het Gartner-onderzoek. Hierbij gaat het om problemen waarbij een hardware-onderdeel vervangen moet worden om de schootcomputer weer aan de praat te krijgen.

Problemen met het moederbord en harde schijven komen het vaakst voor, zo blijkt uit het onderzoek. Ook kampen gebruikers nog vaak met kapotte beeldschermen, al neemt dit probleem volgens Leslie Fiering van Gartner wel af.

Volgens Fiering hebben notebookfabrikanten hun ontwerpen verbeterd, door de constructie van de notebook te verstevigen en meer ruimte te creëren tussen het scherm en het toetsenbord in de dichtgeklapte stand van de laptop.

Het gemiddelde aantal machines met een defect in het eerste gebruiksjaar is gedaald van 20 naar 15 procent. Hierbij werden de cijfers van notebooks die in 2005 werden aangeschaft vergeleken met in 2003 gekochte modellen. Het verwachte percentage defecte laptops na een gebruik van vier jaar daalde eveneens, van 28 procent tot 22 procent.

Hardwareproblemen kunnen echter een stuk kostbaarder worden, omdat steeds meer onderdelen, zoals netwerkinterfaces, geïntegreerd worden op het moederbord. Een defect in één zo'n onderdeel, betekent steeds vaker dat het complete moederbord moet worden vervangen.

Desktop

Desktop-pc's doen het aanzienlijk beter. Van de in 2005 aangeschafte modellen krijgt 5 procent in het eerste jaar een ernstig defect. Naar verwachting zal 12 procent van de pc's na vier jaar een defect vertonen. Bij machines die in 2003 werden aangeschaft, lagen deze percentages op respectievelijk 7 en 15 procent.

De defecten aan zowel laptops als desktop-pc's komen volgens Gartner vaak vrijwel direct na aanschaf voor. Na zestig tot negentig dagen is een afname in het aantal defecten te zien.

De verhoogde betrouwbaarheid komt doordat pc-fabrikanten onderdelen vaker testen, hogere boetes uitschrijven aan leveranciers die kapotte onderdelen aanleveren, en computers tijdens reparaties vaker onderzoeken om problemen in de toekomst te voorkomen.