De verkopen vielen 17 procent hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar, zo meldt onderzoeksbureau Gartner. De drie grootste producenten van mobiele telefoons (Nokia, Motorola en Samsung) hebben nu een marktaandeel van meer dan 60 procent. Begin vorig jaar was dat nog 57,7 procent.

Nokia verkocht 54,9 miljoen telefoons in het eerste kwartaal, 10,7 miljoen meer dan een jaar geleden. Het marktaandeel van Nokia was 30,4 procent. In dezelfde periode vorig jaar was dat 28,8 procent.

Het marktaandeel van de nummer twee, Motorola, steeg met een half procentpunt naar 16,8 procent. Motorola verkocht in het eerste kwartaal 30,3 miljoen mobiele telefoons. Samsung verkocht 24 miljoen mobiele telefoons – goed voor een marktaandeel van 13,3 procent (was 12,6 procent).

Gartner verwacht dat er dit jaar 750 miljoen mobiele telefoons zullen worden verkocht. Dat betekent dat dit jaar één op de negen wereldbewoners een nieuwe mobiele telefoon koopt. Eerder ging Gartner er nog van uit 720 miljoen verkochte mobiele telefoons dit jaar.