"In de komende maanden verwachten we tekenen van een wijdverspreide verzwakking van de elektronische sector, wat een direct resultaat kan hebben voor de verkoop van halfgeleiders", aldus Richard Gordon, analist bij Gartner in een rapport over chips. Het ziet er volgens hem niet naar uit dat de chipmarkt zichzelf in de komende twaalf maanden zal herstellen van deze neerwaartse spiraal.

De impact die het verlaagde bestedingsbudget en de verhoogde energieprijs in de VS en Europa hebben zal effect hebben op het bedrag dat consumenten besteden aan elektronische apparatuur.

Groeimarkten

De verkoop van computers en mobiele telefoons is tot nu toe op peil gebleven. Dat is vooral te danken aan de grote vraag in groeimarkten zoals China, Rusland, India en Zuid-Amerika. Deze landen hebben voor een boost in de verkoop van chips gezorgd. Gordon liet weten dat ook deze groeimarkten op termijn de impact zullen voelen van de slechter wordende economische wereldsituatie.

"Als de economische conjunctuur zich voortzet lijkt het ons moeilijk voor te stellen dat we geen significante afname zullen zien in de uitgaven aan elektronische apparatuur, zelfs in de meest stabiele sectoren van de industrie", aldus Gordon.

Bijgestelde verwachtingen

In maart van dit jaar paste Gartner hun voorspelling voor halfgeleiders over 2008 aan. Reden hiervoor waren de dalende prijzen voor chips en de zwakker wordende wereldeconomie. De voorspelling van de marktonderzoeker zakte naar een verwachte groei van 3,4 procent, vergeleken met 6,2 procent groei voor dezelfde periode van vorig jaar. Een week na deze schatting van het afgelopen jaar waarschuwde Gartner voor groeiende chipvoorraden die waarschijnlijk niet meer verkocht kunnen worden. Een probleem dat ondertussen nog niet is opgelost.

Negatieve vooruitzichten

Onlangs rapporteerden enkele chipfabrikanten grote verliezen tijdens hun investeringsbijeenkomsten van het tweede kwartaal. Ze zagen ook weinig kans op verbetering in het huidige kwartaal. Rick Tsai, de CEO van Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), waarschuwde dat zijn bedrijf nog zwaardere tijden tegemoet gaat in het derde kwartaal.

Reden hiervoor is volgens hem de langzame groei in de Verenigde Staten en China. TSMC, de grootste chipfabrikant ter wereld, wordt beschouwd als een trendsetter voor de wereldwijde elektronica-industrie. De grote diversiteit aan chips die door TSMC worden geproduceerd, komen namelijk terecht in bijvoorbeeld digitale camera's, mp3-spelers, mobiele telefoons en computers.