In maart maakte Microsoft bekend dat Vista in oktober aan computerfabrikanten wordt geleverd en in november aan bedrijven die deelnemen aan het volume licensing-programma. Voor consumenten is het nieuwe besturingssysteem pas in januari beschikbaar. Gartner vreest echter dat het tot het tweede kwartaal van 2007 zal duren voordat Windows Vista voor consumenten beschikbaar is.

Vier Gartner-analisten baseren hun mening op vergelijkingen tussen Windows Vista en Windows 2000. Tussen de tweede bètaversie en de eindversie van Windows 2000, zat zestien maanden, aldus Gartner. Dit duurde bij Windows XP slechts vijf maanden, dezelfde tijd die Microsoft voor Vista heeft berekend tussen de tweede bèta en de eindversie.

De rest van de ontwikkeling van Vista toont meer overeenkomsten met Windows 2000, dan met XP. "Dit is meer een vergelijking van appels met appels, dan als je Vista vergelijkt met Windows XP", aldus Gartner.

De onderzoekers denken dat Microsoft negen tot twaalf maanden nodig zal hebben om, na de uitgave van bèta 2, de eindversie af te ronden. Volgens Microsoft is de tweede testversie van Vista klaar in mei of juni. "Als onze berekening klopt, betekent dit dat Vista pas in februari aan fabrikanten geleverd kan worden. Het duurt doorgaans dan nog twee maanden voordat de consumentenversie uitkomt." Als de analisten gelijk krijgen, zou Windows Vista pas in april 2007 uitkomen.

De introductie van Windows Vista werd in maart enkele maanden uitgesteld tot januari 2007. Al eerder uitten kenners twijfels over de haalbaarheid van januari 2007. Jupiter Research-analist Joe Wilcox houdt ook rekening met meer uitstel voor Vista. "Nu Microsoft zijn product niet voor de feestdagen af krijgt, weerhoudt niets ze ervan om de introductie nog verder uit te stellen", reageerde Wilcox onlangs. "Januari 2007 kan net zo goed juli worden."