Met name de vele upgrades van Windows XP-machines zijn hierbij de aanjager. Gartner voorspelt dat er dit jaar nog eens grofweg 60 miljoen zakelijke pc's deze upgrade krijgen, uiteraard vanwege de beëindigde ondersteuning van dat OS. Het aantal verscheepte pc's komt in 2015 op 316,7 miljoen, een bescheiden groei vergeleken met de 308,5 miljoen van dit jaar.

Daarmee bereikt de algehele pc-markt volgend jaar min of meer het niveau van 2013, toen er 317,6 miljoen pc's verscheept werden. Gartner rekent naast traditionele pc's (desktop en notebooks) ook ultramobiles mee, dus naast Windows-slates en hybride pc's ook Chromebooks met Google's Chrome OS.

Ook Windows 9 heeft tijd nodig

Bedrijven upgraden met name naar Windows 7 en omzeilen Windows 8. In het voorjaar van 2015 wordt echter de nieuwe grote Windows-versie verwacht, die mogelijk zelfs Windows 9 zal heten. Deze kan op termijn Windows 7 verdringen, al kost het vaak tijd voor bedrijven om een nieuw OS te testen en te implementeren. Zo duurde het ruim een jaar voordat Windows 7 voet aan de grond kreeg in het bedrijfsleven.

De nieuwe cijfers van Gartner: