De autometazoeker Gaspedaal heeft definitief een slepende rechtszaak verloren van AutoTrack. In december oordeelde het Europese Hof al dat dergelijke metazoekers inbreuk maken op het databankenrecht, en het Hof Den Haag bekrachtigt deze conclusie nu (zie arrest onderaan).

Slepende zaak

Gaspedaal zoekt realtime op andere autosites en toont de resultaten in een eigen omgeving. Bij doorklikken komt een bezoeker wel op de bronsite uit. Gaspedaal voerde elke dag zo'n 100.000 zoekopdrachten uit op AutoTrack. Door deze opzet en methode van Gaspedaal wordt feitelijk de hele database van bronsite AutoTrack hergebruikt, en dat is inbreuk op het databankenrecht.

Gaspedaal, eigendom van de Telegraaf Media Groep (TMG), moet twee ton aan proceskosten betalen aan AutoTrack, eigendom van de Persgroep. Maar dat is niet alles, want er volgt nog een schadestaatprocedure, bevestigt AutoTrack-advocaat Joris van Manen tegenover Webwereld.

Geen AutoTrack, AutoScout en AutoTrader meer

Dwangsommen zijn niet nodig, want inmiddels toont Gaspedaal geen resultaten meer van AutoTrack. Dat niet alleen, ook AutoScout24 en AutoTrader eisten na het EU-arrest dat Gaspedaal hun databases niet meer indexeert.

Gaspedaal toont nu wel de resultaten van aantal andere, minder bekende occasionportals, met wie het een samenwerking heeft. "We betreuren de gang van zaken, want wij denken dat we sites als AutoTrack juist een dienst verleenden door veel bezoekers door te sturen", aldus Niels Visser, manager Gaspedaal in een reactie.

Parasiet

AutoTrack ziet dat anders, want zij hebben jarenlang advertentie-inkomsten misgelopen. Gaspedaal is voor een deel het voorportaal geworden van AutoTrack, waardoor die laatste minder advertenties kan tonen en de eerste daarvan juist profiteerde, legt advocaat Joris van Manen uit. Bovendien onderscheidt AutoTrack zich naar eigen zeggen juist met strenge controle van het aanbod, maar werd dit teniet gedaan "in de vergaarbak" van Gaspedaal, aldus Van Manen.

Arrest Hof Den Haag AutoTrack vs Gaspedaal