Gaspedaal.nl is een autozoekmachine die verschillende occasionsites doorzoekt, waaronder AutoTrack.nl, onderdeel van Wegener Multimedia, en bundelt de resultaten op haar eigen site. Per auto zijn korte beschrijvingen en foto's te zien. Volgens Wegener maakt dit overnemen van informatie en afbeeldingen afkomstig van AutoTrack.nl inbreuk op haar databankrechten, auteursrechten en geschriftenrechten. Bovendien zou AutoTrack daardoor inkomsten mislopen.

De rechtbank in Utrecht wees woensdagochtend alle vorderingen van Wegener af. De uitgever moet tevens de proceskosten van 39 duizend euro betalen. Volgens de rechter is niet gebleken dat Gaspedaal.nl inbreuk maakt op het databankrecht van Wegener. Ook is er 'geen sprake van inbreuk op de geschriftenbescherming en handelen in strijd met de gebruiksvoorwaarden van Wegener'. 'Gesteld noch gebleken is dat Innoweb de gehele AutoTrack.nl databank opvraagt of hergebruikt', aldus het vonnis.

'Aanzuigende werking'

Volgens de rechter heeft Wegener ook niet kunnen bewijzen dat het aantal bezoekers van Autotrack door de komst van Gaspedaal.nl is afgenomen of dat dat in de toekomst zou gebeuren. Er moet ook rekening worden gehouden met potentiële voordelen, vindt de rechter. Mogelijk heeft Gaspedaal.nl juist een 'aanzuigende werking' doordat mensen vanaf Gaspedaal doorklikken naar Autotrack.nl.

Bovendien neemt Gaspedaal de gegevens van Autotrack niet exact over, maar maakt het een selectie en presenteert het de gegevens anders. Ook ziet de rechter de site niet als een directe concurrent van Wegener. Verder gaan volgens de rechter de algemene voorwaarden van Autotrack te ver, omdat ze de wettelijke uitzonderingen op het auteursrecht ongedaan proberen te maken.

'Vrolijke stemming'

"We hebben op alle punten gewonnen", juicht directeur Jan-Willem Tusveld van Innoweb, de eigenaar van Gaspedaal.nl, tegenover Webwereld. "Er heerst hier op kantoor een vrolijke stemming." Volgens Tusveld is deze uitspraak 'uitgebreider dan die in de zaak tegen Jaap.nl'.

In de zaak van NVM-makelaars tegen huizenzoekmachine Jaap.nl bepaalde de rechter deze zomer dat Jaap.nl teksten en plaatjes van makelaarssites mocht overnemen tot een bovengrens van maximaal 155 leestekens voor tekst en 194x145 pixels voor afbeeldingen. In de uitspraak over Gaspedaal.nl stelt de rechter dergelijke exacte grenzen niet.

Wegener eiste dat GasPedaal onmiddellijk zou stoppen met het doorzoeken en tonen van autoadvertenties van AutoTrack. Het concern vorderde een dwangsom voor elke dag dat GasPedaal hiermee doorgaat. Wegener stelde in de rechtszaak dat het 'meer dan 3,5 miljoen euro' heeft gestoken in onder meer de databank van Autotrack.nl.

Update

Wegener overweegt in hoger beroep te gaan. AutoTrack-directeur Sander van den Hout noemt het vonnis in een reactie 'onbegrijpelijk'. "Gelukkig heeft de rechter wel aangegeven dat er sprake is van een databank aan onze kant, daarmee is deze uitspraak al anders dan die van bijvoorbeeld Zoekallehuizen.nl. Helaas was er voor dit kort geding onvoldoende tijd om genoeg bewijzen aan te voeren dat wij door het gebruikmaken van onze databank door Gaspedaal ook schade leiden", aldus Van den Hout.