Dat verklaarde Microsoft-oprichter Bill Gates maandag tijdens de antitrustzaak die negen Amerikaanse staten tegen het softwarebedrijf voeren. Negen andere staten en de federale overheid zijn eerder al een schikking overeengekomen met Microsoft. Behalve voor de industrie zouden de voorstellen van de negen doorprocederende staten ook schadelijke gevolgen hebben voor de consumenten. Gates waarschuwt dat er een chaos zal ontstaan als de staten hun zin krijgen. "Onder de voorstellen van de staten is Windows niet langer één programma. Iedereen die een licentie neemt op 10.000 exemplaren van Windows, kan het besturingsprogramma vervolgens naar eigen believen aanpassen", aldus Gates.

Klok

Het gevolg is dat softwaremakers die applicaties maken voor Windows, niet langer weten waar ze rekening mee moeten houden. Softwaremakers zouden voor alle verschillende versies van Windows aparte programma's moeten maken of besluiten om de software niet voor alle Windows-platformen beschikbaar te stellen. "Dat verandert het hele economische model voor de ontwikkeling van software. Als je Windows fragmenteert is de ontwikkeling van een groot aantal applicaties niet langer economisch." "De staten willen de klok voor de ontwikkeling van Windows tien jaar terugzetten en het op die plaats bevriezen", concludeerde Gates.

Wereldeconomie

Ook Microsoft zelf zou natuurlijk last ondervinden van de door de staten voorgestelde oplossingen. De waarde van het bedrijf zou er flink door afnemen, meent Gates. Met alle negatieve gevolgen voor de wereldeconomie vandien. "Microsofts inspanningen zijn van vitaal belang geweest voor de ontwikkeling van de pc-industrie en hebben krachtig bijgedragen aan de economische groei in de Verenigde Staten en daarbuiten", aldus Gates. Het was voor het eerst in de vier jaar dat de antitrustzaak nu duurt dat Gates zelf plaatsnam in het getuigenbankje. Hij had wel in 1998 een – zwaar bekritiseerde – verklaring per video afgelegd. Deze keer was Gates een stuk beter voorbereid. Hij ondersteunde zijn verhaal met een PowerPoint-presentatie en voor het begin van zijn optreden in de rechtszaal leverde hij een 163 pagina's tellende geschreven verklaring in.