Tijdens een speech in het Microsofthoofdkwartier te Redmond sprak Gates zijn zorg uit. Genoeg kandidaten in India en China, stelt hij, maar in de Verenigde Staten is de keus beperkt. De speech vond plaats in het kader van een jaarlijkse bijeenkomst van de educatieve sector en Microsoft om samenwerking tussen die twee te stimuleren.

De interesse voor computerwetenschapsstudies is de afgelopen vier jaar afgenomen met 60 procent, volgens de Universiteit van Californië. De studie zit met een imagoprobleem: computerwetenschap staat niet bekend als spannend. Met name vrouwen kiezen liever voor rechten of medicijnen, mede door de beeldvorming van die beroepen door televisieseries.

Bill Gates zegt 'erg bezorgd' te zijn en vindt het mede een taak van Microsoft om het imago van computerwetenschappers een positieve draai te geven. "Een dergelijke baan is meer dan alleen de deur dicht doen en code schrijven. Computerwetenschappers moeten een brug slaan tussen de code en de klanten en de marketingafdelingen. Naar zulke mensen zijn wij hard op zoek."

Gates riep in zijn toespraak tevens overheden op te investeren in computerwetenschappen. Computerwetenschap speelt een cruciale rol in het creeëren van gelijke educatieve kansen en bij het bestrijden van wereldwijde gezondheidsproblemen, weet Gates.