Gates maakte zijn opmerking tijdens een Europese tour om Vista te promoten. Gates voegde eraan toe dat de lastercampagne niet veel schade heeft aangericht.

De New York Times meldt dat beveiligingsbedrijven Symantec en McAfee eerder geklaagd hebben dat Microsoft opzettelijk lang op zich liet wachten met het doorsluizen van informatie. Voor beide bedrijven is deze informatie noodzakelijk om hun software compatibel te maken met Vista. Inmiddels hebben Symantec en McAfee de benodigde informatie ontvangen.

Op 30 november zal Microsoft, Windows-versie officieel introduceren, tegelijk met nieuwe versies van Office en Exchange Server. Een week later zal Vista dan beschikbaar komen voor klanten met een Software Assurance-licentie en iedereen met een MSDN- of Technet-Plus abonnement.

Op een innovatieconferentie die Gates bezocht heeft tijdens zijn tour, heeft hij ook gesproken over een komende technologische revolutie. Hij sprak het belang uit van goed beleid ten opzichte van innovatietechnologie en wees op de snelgroeiende ict-industrie in Amerika, die mede te danken is aan een goed en streng octrooibeleid dat ideeën stimuleert.

Een eerder plan om een soortgelijk octrooibeleid in te voeren binnen de Europese Unie is afgeketst.