Van Bill Gates tot Dropbox CEO Doug Houston en van Mark Zuckerberg tot de makers van Angry Birds: allemaal doen ze mee aan een wereldwijde programeerweek voor scholieren. De zogenaamde Hour of Code, een initiatief van de non-profit organisatie Code.org, hoopt in enkele dagen tijd minimaal 10 miljoen scholieren te enthousiasmeren voor het ontwikkelen van software. Maandag start een speciale week waaraan vooral Amerikaanse scholen reeds toegezegd hebben mee te doen.

Leidende positie Verenigde Staten staat onder druk

Het is niet vreemd dat vooral in de Verenigde Staten aan de vooravond van de speciale leerweek de animo het grootst is. Niet alleen hebben vele Amerikaanse IT-prominenten meegewerkt aan de eenvoudige programmeertutorials die binnen een uur doorlopen kunnen worden, ook wordt Hour of Code gesteund door bedrijven als Amazon, Microsoft, LinkedIn, Apple, Google en Yahoo. De initiatiefnemers vinden het belangrijk dat programmeren aantrekkelijker wordt voor Amerikaanse scholieren. Op dit moment wordt in de Verenigde Staten op 9 van de 10 lagere en middelbare scholen geen computeronderwijs gegeven.

In landen als Estland en Vietnam krijgen kinderen vanaf groep 7 computerles, zegt oprichter Hadi Partovi van Code.org. “Amerika is leidend in software en technologie, maar loopt mijlenver achter als het gaat om het onderwijs op deze vlakken.” Hour of Code hoopt dat zoveel mogelijk scholen komende week minimaal één uur zullen besteden aan de beschikbare handleidingen om bijvoorbeeld een game of een app kunnen maken in een populaire programmeertaal. Een aantal tutorials is ook beschikbaar in het Nederlands, waaronder de RoboMind Academy, waarin leerlingen een virtuele robot instructies kunnen geven.