Dat heeft Buffett dit weekeinde zelf bekendgemaakt. De man, wiens vermogen wordt geschat op 44 miljard dollar, wil 85 procent (oftewel 37 miljard dollar) van zijn vermogen aan vijf goede doelen doneren. Het grootste deel (ruim 30 miljard) daarvan is bestemd voor de Bill & Melinda Gates Foundation.

Al eerder beloofde Buffett zijn vermogen aan goede doelen te vergeven zodra hij zou overlijden. Nu heeft hij zijn plan bijgesteld en start hij in juli al met de eerste donaties.

Buffett wil zijn aandeel in zijn bedrijf Berkshire Hathaway afbouwen van de huidige 31 procent tot ongeveer 5 procent. Dat zou op dit moment nog steeds goed zijn voor een vermogen van 6,8 miljard dollar.

De Gates Foundation krijgt 10 miljoen aandelen in Berkshire Hathaway. In juli komen daar nog eens een half miljoen B-aandelen bij (met een waarde van zo'n 1,5 miljard dollar). De volgende jaren wordt elke keer in juli 5 procent van de resterende aandelen van Buffett op naam van de Gates Foundation geschreven.

Vrienden

De keuze voor het fonds van Gates komt niet geheel als een verrassing. Gates en Buffett kennen elkaar al vijftien jaar. "Wij zijn onder de indruk van het besluit van onze vriend Warren Buffett om zijn fortuin beschikbaar te stellen aan de Bill & Melinda Foundation", reageert Bill Gates in een schriftelijk reactie. "De vrijgevigheid en het vertrouwen van Warren zijn ongelooflijk."

Bill Gates gaf onlangs nog aan dat hij zijn werkzaamheden voor Microsoft wil beëindigen zodat hij zich over twee jaar volledig kan storten op het werk voor zijn charitatieve instelling.

De Bill & Melinda Gates Foundation zet zich in voor de bestrijding van armoede in de wereld en van dodelijke ziekten als tuberculose, hiv/aids en kanker. Ook zet de stichting zich in voor het gebruik van meer computers op scholen in de Verenigde Staten, Engeland, Canada, Chili en Mexico.

Met deze gift staat Buffett meteen te boek als de man die 's werelds grootste schenking aan een goed doel heeft gedaan. Het vorige record stond nog op naam van de stichting Ingka Foundation, van Ikea-oprichter Ingvar Kamprad. Met de schenking van Buffett van ruim 30 miljard dollar, komt het vermogen van de stichting op ongeveer 65 miljard dollar (bijna 52 miljard euro).