Tijdens de Latin America Enterprise Solutions conferentie, waarin Microsoft haar plannen voor Latijns Amerika bekend maakte, ging Bill Gates in op alle geruchten rond de rechtzaak tegen Microsoft. Het zingt al tijden rond: Microsoft zal worden opgesplitst in het geval van een voor de softwaregigant negatieve uitkomst in de rechtzaal.

Gates verwijst deze geruchten naar het rijk der fabelen. Volgens hem is de regering zoiets absoluut niet van plan. Van Gates mag er overal over gespeculeerd worden, maar niet over een splitsing van Microsoft een een drietal kleinere (en minder gevaarlijke) bedrijven: "It's not on the radar screen." Toch pleit in navolging van de Software Information Industry Association nu ook de CCIA (Computer & Communications Industry Association) voor splitsing.

Gates ging nog verder: Microsoft heeft niets anders gedaan dan geweldige dingen als prijzen omlaag te brengen en het internet te ondersteunen. Critici zien dat allicht iets genuanceerder. De topman vervolgt zelfverzekerd met de stelling dat "Computergebruikers over de gehele wereld hebben geprofiteerd van onze visie op de PC." Wat er volgens hem in de rechtzaal aan de hand is, is dat de regering een lesje krijgt in technologie-business. Aan het eind ziet Gates in een soort visioen alleen maar winnaars en blije gezichten.

Aan het eind van deze week verwachten kenners overigens een geschreven voorstel van Microsoft aan de aanklagers (Justitie en de 19 staten) met details voor een schikking. Het proces wordt verondersteld 12 april weer van start te gaan, maar er treedt mogelijk een vertraging op vanwege drukke bezigheden van de jury met een drugszaak.

Overigens liet Gates ook zijn licht schijnen over Linux, dat inmiddels een behoorlijke bedreiging voor Windows NT aan het vormen is. Volgens Gates zal het zo'n vaart niet lopen met Linux, vanwege de verschillende versies van Linux die in omloop zijn. Ook ontbeert Linux volgens hem een centrale instantie die alles rond Linux regelt. Anderen zien in dit laatste juist een van de redenen van het ongekende succes van Linux, dat het zonder het gigantische reclamebudget van Microsoft moet stellen. Microsoft is volgens de onderzoeksbureaus Nielsen Media Research/Netrating verreweg de grootste adverteerder op internet, zo werd gisteren bekend gemaakt door de Amerikaanse kijkcijfermeter die zich sinds kort ook met internetpeilingen bezighoudt.