De voorzitter van Microsoft maakt zich grote zorgen over de dominantie van America Online op het gebied van chatsoftware. Gates wil dat de FCC deze dominantie gaat onderzoeken. Het uiteindelijke doel van zijn lobby is uiteraard dat America Online wordt verplicht haar chatsysteem open te stellen voor de concurrentie.

De Federal Communications Commission moet nog haar fiat geven aan de fusie van AOL en Time Warner. Een beperking van de chatdominantie zou volgens kenners onderdeel kunnen zijn van afspraken rond een goedkeuring. AOL is marktleider met haar eigen Instant Messenger en via dochter ICQ.

Deze week heeft Bill Gates driftig getelefoneerd met een aantal belangrijke leden van de FCC. Zijn boodschap: de FCC moet America Online dwingen ICQ en AOL Instant Messenger open te stellen. Gates trekt daarbij een parallel met de eisen van de Federal Trade Commission die als voorwaarde voor de fusie stelde dat het kabelnetwerk wordt opengesteld voor de concurrentie.

Chatrivalen – waaronder Microsoft - van America Online proberen al sinds tijden een voet tussen de deur te krijgen bij AOL, maar dit liep telkens op een mislukking uit. America Online houdt namelijk hardnekkig vast aan haar besluit de eigen chatsoftware niet te laten communiceren met die van de concurrentie.

Het is ironisch dat Bill Gates – wars van elke overheidsinmenging - nu de hulp inroept bij een overheidsorgaan. Nog ironischer is het dat Microsoft zelf onderwerp van onderzoek is vanwege haar monopolistische gedrag.

America Online heeft de FCC ondertussen opgeroepen voor het einde van dit jaar met een besluit te komen, zodat de overname snel kan worden beklonken.