Volgens de nieuwste lijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes is Gates enkele maanden voor zijn pensioen nog 'slechts' 58 miljard dollar waard, twee miljard meer dan vorig jaar.

Het grootste deel van Gates fortuin bestaat uit aandelen Microsoft. Nadat Microsoft eerder dit jaar een vijandig overnamebod uitbracht op Yahoo zijn die aandelen met zo'n 15 procent in waarde gedaald.

Gates voerde de Forbes lijst in totaal 13 jaar lang aan. Hij heeft eerder al zijn functie als chief architect overgedragen aan Ray Ozzie, en zal deze zomer Microsoft verlaten. Hij blijft wel als voorzitter van de raad van commissarissen aan de onderneming verbonden.

Ondanks het slechte beursklimaat, sprintte beleggingsgoeroe Warren Buffett de Microsoft-chairman voorbij. Buffet, een goede vriend en zakenpartner van Gates, verdiendde vorig jaar 10 miljard dollar en staat nu met een vermogen van 62 miljard dollar op de eerste positie.

De Mexicaanse Carlos Slim moet het daarmee ternauwernood afleggen tegen het orakel van Birkshire. Mexicaanse media meldden vorig jaar al dat telecomtycoon Gates zou zijn voorbijgestreefd, maar met zijn vermogen 60 miljard dollar moet hij nu dus Buffett voor zich laten.

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is de jongste miljardair ooit volgens Forbes, dat zijn vermogen op 1,5 miljard dollar schat. Die waardering is echter gebaseerd op een theoretische waardering van Facebook op basis van de 240 miljoen dollar die Microsoft vorig jaar betaalde voor een belang van 1,6 procent in de sociale website.

Google oprichters Larry Page en Sergey Brin staan op de 32e en 33e positie met een respectievelijk vermogen van 18,7 en 18,6 miljard dollar.