Gates verlaat het bedrijf om zich te kunnen richtig op zijn liefdadigheidsorganisatie, de Bill & Melinda Gates Foundation die de miljarden van Gates aan goede doelen weggeeft.

Tijdens een speciale bijeenkomst op het hoofdkantoor van Microsoft klom Gates vrijdag op het podium voor een korte speech en om wat vragen van werknemers te beantwoorden: "Er zal geen dag in mijn leven zijn dat ik niet denk aan Microsoft en aan de geweldige dingen die het doet. En dan zal ik het moeilijk vinden om niet te helpen." Gates sprak de woorden uit met betraande ogen, terwijl de medewerkers hem een staande ovatie gaven.

Geen manier om te bedanken

Ook Microsoft topman Steve Ballmer, tevens oud klasgenoot van Gates tijdens zijn studie aan Harvard, kreeg een brok in zijn keel toen hij trachtte te omschrijven wat de impact is geweest van Gates op het bedrijf en op de samenleving in het algemeen: "Er is geen goede manier om Bill te bedanken. Bill is de oprichter, Bill is de leider. Wij hebben nu fantastische mogelijkheden, mogelijkheden die ons door Bill zijn gegeven."

Sentiment

Hoewel Gates zich nog steeds bezig zal houden met speciale projecten binnen Microsoft, zal hij vooral energie steken in het helpen bij de zoektocht naar nieuwe vaccinaties en het verstrekken van microkredieten in de derde wereld.

Bij een dergelijk afscheid hoort uiteraard sentiment en Ballmer haalde met Gates dan ook de nodige herinneringen op. De twee bespraken hoe Microsoft veranderde van een beginnende bedrijfje tot een gigant met meer dan 90 duizend medewerkers dat in vrijwel ieder segment van de computerindustrie actief is. Met trots spraken de twee over de obstakels die ze door de jaren heen hebben moeten overwinnen, zoals toen IBM, ooit partner van Microsoft, zich tegen met het OS2 besturingssysteem tegen het bedrijf keerde. Ballmer: "We zijn de confrontatie aangegaan met het machtigste computerbedrijf ter wereld en we hebben ze verslagen."

Fouten

De 52-jarige Gates bleek echter ook een realist. Hij erkende dat Microsoft een grote fout heeft gemaakt door het belang van zoektechnologie en online advertenties over het hoofd te zien. Maar de Microsoft topman liet daarbij wel weten dat Microsoft niet onderschat moet worden: "Ik hou ervan wanneer mensen Microsoft onderschatten. Ja, we maken fouten en daar zijn we ons van bewust. Maar we komen altijd terug en leren van die fouten. Dit heeft geleid tot de beste producten en diensten die we hebben".

Wat was de impact van Bill Gates op de wereld? Geef uw mening in onze wekelijkse peiling (stemmen vereist een (gratis) registratie).