<p/>Bill Gates toonde de spelcomputer tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas. De Xbox zal volgens Microsoft de trend gaan zetten op spelgebied en een standaard gaan vormen voor de komende jaren. Microsoft gaat met de Xbox direct de strijd aan met Sony's PlayStation2.

Microsoft hoopt met de Xbox te kunnen profiteren van de groeiende markt voor spelcomputers. De verwachting is dat de omzet in deze industrie zal stijgen van 10 miljard dollar vorig jaar naar meer dan 20 miljard in 2002.

Met de ontwikkeling van de Xbox vestigt Microsoft zich ook meteen op de markt voor hardware. Het bedrijf uit Redmond heeft inmiddels meer dan 1000 man op het project gezet. Daarnaast is er 500 miljoen dollar vrijgemaakt voor promotiecampagnes.

Technische details

Het apparaat is uitgerust met een Intel 733 MHz processor, de snelste onder alle gameconsoles. Verder is het apparaat voorzien van 64 MB aan werkgeheugen, een grafische processor van Nvidia en een harde schijf van 8 GB. Ook heeft Microsoft een dvd-speler ingebouwd. De Xbox heeft verder vier aansluitingen voor joysticks, twee keer zoveel als bij de gangbare spelcomputers.

Met het oog op online gaming is de Xbox nog voorzien van een ethernetaansluiting voor breedband internettoegang. Behalve het spelen van games over internet heeft Microsoft ook het downloaden van software of muziek met de Xbox in gedachten.

Het is op dit moment de snelste en krachtigste spelcomputer. De Xbox laat daarmee concurrenten als Sony's PlayStation2 en Sega's Dreamcast ver achter zich. Zo is de grafische processor van de Xbox drie keer sneller dan die van de PlayStation2.

Tijdens de presentatie in Las Vegas toonde Gates twee spellen op de Xbox. Volgens hem draaiden de games pas op 20 procent van het uiteindelijke vermogen. Grafisch kwam het resultaat op het scherm in de buurt van Disney-animaties als Toy Story. Een stuk beter dan de kwaliteit van de huidige videogames.

De hardware is klaar. Het is nu wachten op de spellen die ontwikkeld gaan worden voor de spelcomputer. Bij de introductie moeten er zo'n 20 spellen leverbaar zijn. Inmiddels hebben zich al zo'n 200 softwareontwikkelaars gemeld om spellen te ontwerpen. 50 daarvan komen uit Europa.

De Amerikanen en de Japanners hebben de primeur. In het najaar begint Microsoft met de verkoop in de Verenigde Staten en Japan. Europa staat gepland voor de eerste helft van 2002.

Hoeveel de Xbox gaat kosten heeft Microsoft niet bekend gemaakt. Bill Gates wilde alleen maar kwijt dat het apparaat tegen concurrende prijzen in de markt gezet gaat worden. Sony's PlayStation2 wordt in de Verenigde Staten voor 299 dollar verkocht.