Het waren twee van de opmerkelijke uitspraken die Microsoft-oprichter Bill Gates deed tijdens het World Economic Forum (WEF) in Davos, zo meldt BBC News. Het WEF is een jaarlijks evenement waar de machtigen der aarde elkaar treffen.

Gates gaf in Davos toe dat spamfilters – op dit moment de meest gebruikte methode om spam tegen te houden – wellicht niet dé oplossing zijn. Spammers slagen er steeds beter in om dergelijke filters te omzeilen.

De Microsoft-topman verwacht meer van 'challenge response' systemen. Bij challenge-response (CR) krijgt iemand die voor het eerst een mailtje verstuurt naar een ander persoon, een bericht terug met een vraag ('Hoeveel honden staan er op het meegestuurde plaatje?', 'Typ dit getal over'). Alleen de mail van mensen die de moeite nemen om een antwoord terug te sturen, wordt doorgelaten.

"Voor iemand die een paar mailtjes verstuurt, is dat geen probleem, maar het is erg lastig voor een computer die grote hoeveelheden spam verstuurt", aldus Gates.

Postzegel

Gates verwacht uiteindelijk het meeste van een soort postzegel voor e-mails. Hierbij moet iemand wiens mail wordt geweigerd omdat het volgens de ontvanger spam is, een bedrag betalen. Voor gewone verzenders van e-mail is dat geen probleem. Zij zijn er immers zeker van dat hun mails doorgelaten zullen worden, aldus Gates.

Hoe dit laatste systeem in de praktijk moet gaan werken, is vooralsnog onduidelijk. Gates is echter optimistisch. "Microsoft kijkt naar alle drie de mogelijkheden om spam te bestrijden. Spam zal spoedig tot het verleden behoren."

Het is niet voor het eerst dat een vertegenwoordiger van Microsoft het einde van de spam aankondigt. Ryan Hamlin, binnen Microsoft verantwoordelijk voor technologie voor de bestrijding van spam, deed in mei 2003 een vergelijkbare voorspelling. Hamlin zei destijds dat spam vanaf 2005 zal uitsterven. Gates houdt het nu op 2006.

Google

Behalve over spam liet Gates zich ook uit over Google. Een 'fantastisch bedrijf' volgens Gates. Het deed hem denken aan de manier waarop Microsoft zelf in de begintijd opereerde.

Dat Google nu de beste en meest gebruikte zoekmachine is, komt volgens Gates doordat Microsoft de verkeerde strategie heeft gevolgd. "Onze strategie was om goede resultaten te leveren bij 80 procent van de veel voorkomende zoekvragen en de rest te negeren."

Volgens Gates doet Microsoft het ook beter dan Google bij die 80 procent veel voorkomende zoekvragen. "Maar dat telt niet. Het gaat om de resterende 20 procent." Hij vreest de concurrentie van Google niet. "We zullen ze pakken."