De allerlaatste keynote-speech van Bill Gates tijdens de CES was al wekenlang voer voor speculatie. Vorig jaar nam de onthulling van Apple's iPhone alle wind uit de mediazeilen van Microsoft, maar dit jaar zou Microsoft kunnen terugslaan met een spectaculaire aankondiging. Het mocht niet zo zijn.

Gates zal deze zomer een part-time functie binnen het bedrijf gaan vervullen en volgend jaar iemand anders aan het woord laten tijdens de CES. Gates zal zich dan vooral bezighouden met de Bill en Melinda Gates Stichting, die de miljarden van de softwarepionier doneert aan liefdadige projecten.

Geen grote onthullingen

Hoewel het Microsoft boegbeeld veel te vertellen had, bleven de echt grote onthullingen uit. Gates richtte zich vooral op statistieken en op de status van het digitale tijdperk. "De wereld heeft het eerste digitale tijdperk achter de rug en we betreden nu het tweede digitale tijdperk. Het eerste tijdperk richtte zich vooral op het toetsenbord en de muis, terwijl het tweede tijdperk vooral draait om het verbinden van mensen, waarbij natuurlijkere besturingen als spraak en aanraking een veel grotere rol spelen", aldus Gates.

Statistieken

Alvorens zich te richten op nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf, besteedde de Microsoft-topman tijd aan het oprakelen van statistieken. Zo zou het noodlijdende Windows Vista inmiddels de gebruikersgrens van 100 miljoen installaties gepasseerd zijn, terwijl Windows Mobile inmiddels meer dan 20 miljoen gebruikers telt.

Ook Microsoft's Xbox360 werd bejubeld vanwege het feit dat er bijna 18 miljoen consoles verkocht zijn, met 10 miljoen actieve gebruikers op de Live-service van Xbox. Over de problemen rond Vista en de Xbox360 repte hij met geen woord.

Tv als Media Center Extender

De meest opmerkelijke gadget die Microsoft dit jaar op de CES presenteerde was een mobiele navigator, een apparaatje dat kan worden gericht op een persoon of een locatie, waarna informatie over deze persoon of locatie wordt gegeven.

De navigator is echter slechts een concept dat niet op de markt zal verschijnen. De techniek zal hoogstwaarschijnlijk worden gebruikt in andere apparaten, zoals mobiele telefoons en fotocamera's.

Gates wees verder op de oude Media Center Extenders. Ook Samsung zal binnenkort deze markt betreden en een speciale adapter op de markt brengen waarmee haar televisies in staat zijn om foto's, video's en muziek af te spelen de op een Vista pc zijn opgeslagen.

Surface computer

De Surface computer waarmee Microsoft vorig jaar veel opzien baarde, kwam ook ter sprake. Gates toonde hoe het systeem kan worden gecombineerd met de Live-services van Microsoft om de gebruikservaring te optimaliseren. Gates demonstreerde dit door met zijn handen een snowboard ontwerpen op de Surface computer en deze vervolgens via Live te versturen naar zijn mobiele telefoon.

IPTV

Uiteraard kreeg concurrent Apple ook dit jaar een kleine steek onder de gordel, toen Gates zijn collega Robbie Bach, hoofd van de Entertainment and Devices divisie, aan het woord liet. Bach gaf hoog op over de ontwikkelingen binnen Microsoft op het gebied van IPTV. Zo sprak Bach over de toepassing van dit systeem bij de in Amerika razend populaire NASCAR-races, waarbij kijkers zelf kunnen kiezen welke auto ze willen volgen. Bach liet weten dat IPTV een bloedserieuze zaak is voor Microsoft en absoluut 'geen hobby', waarmee hij doelde op de uitspraak van Apple topman Steve Jobs, die het vergelijkbare Apple TV ooit een hobby noemde.

Xbox deals met Disney en MGM

Een van de meer belangrijke onthullingen draaide om een deal die Microsoft vlak voor de keynote van het bedrijf wist te sluiten. De Xbox 360 zal op korte termijn gebruikt kunnen worden als IPTV set-top-box, een plan dat Gates vorig jaar al aankondigde tijdens de CES. Deze ontwikkeling is interessant in combinatie met een andere deal die Microsoft onlangs sloot, namelijk de distributie van films van MGM en televisieprogramma's van Disney via de Xbox-console. Vooral de deal met Disney is interessant, aangezien er meer dan 500 uur aan beeldmateriaal beschikbaar komt via Live, waaronder Desperate Housewives, Lost en Grey's Anatomy.

Olympische Spelen

Tot slot blikte Gates vooruit op de Olympische Spelen dit jaar. Microsoft heeft, net als in 2002 voor de Olympische Spelen in Salt Lake City, een deal gesloten met televisiezender NBC voor de ontwikkeling van een site rond de spelen. Op de site zal meer dan 3000 uur aan videomateriaal beschikbaar zijn, waarbij kijkers zelf kunnen kiezen welke onderdelen van de Spelen ze willen bekijken.

Lolbroekerij

De onthullingen van Gates en kompanen zijn interessant, maar lang niet zo groots als menig journalist had gehoopt. In de wekenlange speculatie voorafgaand aan de CES, werd geopperd dat Microsoft waarschijnlijk een grote overname zou aankondigen van, bijvoorbeeld, Yahoo of Bloomberg. Dergelijke grote onthullingen bleven uit.

Het afscheid van Gates als Microsoft-topman en CES-spreken stond vooral in het teken van lolbroekerij waarin de laatste werkdag van Gates bij Microsoft op een humoristische manier in beeld werd gebracht, en het geheel werd afgesloten door een spetterende gitaarsolo van Slash, de gitarist van het voormalige Guns n Roses, die een grotere Guitar Hero bleek te zijn dan Gates.