Gates toonde de TouchWall aan zo'n 150 topmannen tijdens een toespraak op de jaarlijkse CEO Summit op Microsofts campus in Redmond.

Omcirkelen en bladeren

Gates omschreef de TouchWall als een 'intelligent whiteboard'. Camera's aan de onderkant zien wanneer het scherm wordt aangeraakt en de onderliggende Plex-software kunnen gebruikers content zien en bewerken. Na een wat ongemakkelijke start van de demonstratie liet Gates zien hoe je met je handen kan scrollen, objecten verplaatsen, vergroten of omcirkelen en bladeren door een Word-document of PowerPointpresentatie. 'Binnen enkele jaren' zal de ToughWall geen dure aankoop meer zijn, beloofde Gates.

'Computer in ieder bureau'

Het door Microsoft Research en Office Labs ontwikkelde muurscherm is feitelijk een rechtopstaande versie van de vorig jaar geïntroduceerde tafelcomputer Surface. Tijdens een recente toespraak op de Universiteit van Washington hield Gates al een pleidooi voor nieuwe interfaces zoals die van spelcomputer Nintendo Wii, de iPhone en Surface. "We moeten onze slagzin aanpassen, want nu willen we een computer in ieder bureau, in plaats van op ieder bureau", zei Gates toen naar aanleiding van Surface. En nu dus ook in de muur.