Tijdens zijn presentatie op de Professional Developers Conference (PDC) in Los Angeles demonstreerde Gates onder meer het nieuwe Office 12-pakket. Opvallend hierbij is het nieuwe uiterlijk. Ook zijn er nieuwe functies aan de kantoorsoftware toegevoegd.

Volgens Chris Capossela van Microsoft was het niet makkelijk om nieuwe functies voor Office te verzinnen. "Toen we mensen vroegen welke nieuwtjes zijn in de volgende versie van Office zouden willen hebben, noemden negen van de tien mensen iets dat al in het product zit."

Om deze functies sterker te benadrukken worden Office 12-programma's voorzien van een toolbar die het met enkele muisklikken mogelijk maakt om functies uit te voeren die anders verstopt blijven in de drop-down menu's, aldus Capossela.

Verder zullen Windows en Office beter voorbereid zijn op het uitwisselen van informatie en bestanden binnen een bedrijf. "Nu de basis van het .Net-platform is gelegd, bestaat de volgende stap uit het beter integreren van functies die het delen van bestanden en informatie mogelijk maken."

Vista

Ook toonde Gates de laatste nieuwe bètaversie van Vista. Bezoekers van de PDC hebben deze versie (bèta 2 build 5219) meegekregen. In de tweede testversie is de gebruikersinterface van Windows nog meer vernieuwd.

Ook kan meer realtime-informatie in Windows worden geïntegreerd dankzij de Windows Sidebar. Dit is een balk die aan zijkant van het beeldscherm programma's, ook wel gadgets genoemd, en rss-feeds weergeeft. Dit idee van gadgets wordt nu ook al door Apple gebruikt in OS X Tiger. Daar heet de functie 'Widgets'.