Volgens Gates draagt internet bij aan meer informatie voor Chinezen, ook al worden sommige sites geblokkeerd. Gates deed zijn uitspraken tijdens het World Economic Forum, aldus The Times. Google, Yahoo en Microsoft krijgen veel kritiek op hun censuur in China.

Irene Khan van Amnesty International: "Yahoo heeft actief meegewerkt aan de arrestatie van een journalist, Microsoft verwijdert een kritisch politiek blog en zorgt ervoor dat in zijn portaal niet meer gezocht kan worden op 'freedom' of 'democracy'. Nu verwijdert Google sites uit zijn database wanneer de Chinese autoriteiten dat willen."

"Informatie bereikt China, ondanks dat er bepaalde sites ontoegankelijk zijn", weet Gates. "Ik twijfel er niet aan dat dat een groot voordeel is." De topman steekt ook niet onder stoelen of banken dat China commercieel gezien erg interessant is. Het land wordt de grootste gebruiker van breedbandinternet. "Niemand haalt China op dat vlak in. Misschien India in vijftig jaar tijd."

Piraterij

Tevens is China goed op weg om de armoede terug te dringen. Hierdoor krijgen nog meer mensen breedbandinternettoegang, redeneert Gates. "De grootste verrassing in het terugdringen van armoede, is China."

Na de Verenigde Staten is China het grootste land wat betreft de internetpopulatie. Inmiddels zijn er 111 miljoen mensen met internettoegang. Hiervan gebruikt 64 miljoen een breedbandverbinding. Piraterij van software is een groot probleem in het land, maar Bill Gates verwacht dat Chinezen zich met de tijd bewust worden van dit probleem. "We worden altijd boos als mensen niet betalen voor onze producten, maar dat betekent niet dat we onze spullen pakken en vertrekken uit een markt."