Volgens Gates is de toekomst van de computer veel natuurlijker te bedienen, reageert deze beter op de persoon die hem bedient en is hij in staat om mensen en objecten eenvoudig te herkennen. Daarbij zullen deze computers ook volledig aan te passen zijn aan persoonlijke wensen, meldt ComputerWorld.

Totaal ander medium

In de visie van Gates zal televisie gebaseerd zijn op internet, en zal het een totaal ander medium zijn dan we nu kennen, volledig aan te passen en interactief. De Microsoft-topman deed zijn uitspraken tegenover the Northern Virginia Technology Council in Washington. De grootste uitdaging voor de computer van de toekomst ligt volgens Gates in het concept dat hij de 'natural user interface' noemt, een ontwikkeling die naar zijn mening zwaar onderschat wordt.

School zonder boeken

Wanneer er tijd, geld en energie zal worden gestoken in deze slimme user interfaces, dan zal er een geheel nieuwe manier ontstaan om interactie met de computer te hebben. Een voorbeeld hiervan is volgens Gates de tablet pc die langzaam maar zeker aan terrein begint te winnen.

Gates' dochter gaat naar eigen zeggen al naar een school waar boeken helemaal niet meer aan de orde zijn, alles wordt gedaan via de tablet pc. Gates: "In de toekomst zal de computer niet meer op het bureau staan, maar juist een onderdeel van het bureau zijn. Die computer heeft de mogelijkheid om te herkennen wat een gebruiker doet en welke objecten en documenten er op zijn geplaatst."

Minder code in software

Ook op zakelijk gebied zal er een hoop veranderen. Datacentra zullen volgens Gates vrijwel volledig kunnen draaien zonder tussenkomst van mensen, en bij software-ontwikkeling zullen modellen worden gebruikt waarvoor minder code nodig is.

"Software houdt veel meer in dan de lading die het woord dekt. Het is duur, moeilijk om te maken en te repareren en we willen dat er in de toekomst veel minder code wordt gebruikt. Dit soort doorbraken zijn mogelijk omdat de industrie investeert in research and development, op dit moment het belangrijkste onderdeel van Microsoft."