Dat zei Microsoft-topman Bill Gates dinsdag tijdens zijn tweede dag als getuige in de antitrustzaak die negen Amerikaanse staten tegen het softwarebedrijf voeren. Negen andere staten en de federale overheid zijn eerder al een schikking overeengekomen met Microsoft.

Volgens de doorprocederende staten gebruikt Microsoft zijn monopoliepositie in de markt voor besturingssystemen om ook in andere markten een dominante marktpositie te krijgen. Een van de eisen van de negen staten is dan ook dat Microsoft een versie van Windows op de markt brengt die is ontdaan van alle toeters en bellen.

Volgens Gates vragen de staten het 'onmogelijke'. Het verwijderen van onderdelen uit het besturingssysteem is volgens de oprichter van Microsoft te vergelijken met het verwijderen van het hart uit het menselijk lichaam. "Ik zie niet in hoe we aan die eis kunnen voldoen."

Op de vraag wat Microsoft zou doen, als de negen doorprocederende staten gelijk krijgen, zei Gates: "In dat geval zijn we bereid naar elk gerechtshof te gaan dat naar ons wil luisteren."

Illegaal

Toch moest Gates dinsdag wel bekennen dat sommige voorstellen van de staten wél een goed effect kunnen hebben. De Microsoft-topman gaf toe dat zijn bedrijf onder de voorstellen bijvoorbeeld niet Apple onder druk had kunnen zetten. Microsoft dreigde de ontwikkeling van MS Office te staken als Apple de Internet Explorer niet standaard op zijn computers zou zetten.

Ook zou Microsoft niet de kans hebben gehad om Intel te dwingen om de ontwikkeling te staken van software die een bedreiging zou vormen voor de hegemonie van Microsoft. Beide acties zijn eerder tijdens de rechtszaak als illegaal bestempeld.

Gates oogde ook op de tweede dag ontspannen. Op het gedrag van Gates wordt extra gelet, omdat hij in 1998 een omstreden videoverklaring aflegde. In die video kwam de rijkste man van de wereld nerveus en geïrriteerd over.

De volledige geschreven verklaring van Bill Gates is ook online te lezen.

<i><b><FONT COLOR="#CC0033">Update</FONT>, 16:30 uur:</b> Link naar de verklaring van Bill Gates toegevoegd.</i>