Ja, zegt het zakelijke persbureau Bloomberg. Microsoft-topman Bill Gates zou dat donderdag na een interview hebben gezegd. Microsoft ontkent dat echter met kracht. "Wat Bloomberg claimt, is niet waar", verklaarde Microsoft-woordvoerder Jim Cullinan.

Microsoft wil de antitrustzaak aangespannen door het Amerikaanse ministerie van Justitie en 19 staten graag schikken. "We doen ons uiterste best om dat te bereiken", zei Bill Gates in een interview met Bloomberg Television.

In het interview zei Gates dat de broncode niet zou worden vrijgegeven om te concurreren met andere open source producten als bijvoorbeeld Solaris van Sun. Gates benadrukte dat Microsofts 'gesloten' code Windows een betrouwbaarder product maakt.

Later in het op televisie uitgezonden gesprek werd Gates gevraagd wat hij als 'redelijke' oplossing ziet in de antitrustzaak. "Als we een schikking kunnen treffen, zullen we ons uiterste best doen dat te bereiken", antwoordde de Microsoft-topman.

Toen de cameralichten waren gedoofd werd Gates gevraagd of hij bereid was de broncode van Windows vrij te geven om de antitrustzaak te schikken. Volgens Bloomberg was het antwoord: "Ja", gevolgd door een glimlach en "als dat alles is."

Microsoft ontkent. "Hij (Gates – red) heeft die opmerkingen over de broncode die hem worden toegeschreven niet gedaan", aldus een Microsoft-woordvoerder. "Wij staan achter ons verhaal", reageerde Matthew Winkler, hoofdredacteur van Bloomberg.

Als Microsoft de broncode van Windows zou vrijgeven dan kunnen andere softwarebedrijven hun eigen Windows-versies maken, vergelijkbaar met de verschillende Linux-distributies. Ongeveer 95 procent van alle computers wereldwijd draait op Windows.

Volgens het ministerie van Justitie en de 19 staten heeft Microsoft een monopolie op de markt voor besturingssystemen. Als oplossing voor de antitrustzaak zien zij het opsplitsen van Microsoft, iets waar Redmond, zacht gezegd, niet blij mee is. Het vrijgeven van de broncode zou een alternatief kunnen zijn.Eerdere relevante

berichten: Europese Commissie onderzoekt Windows 2000 (10 februari 2000) Justitie is eruit: Microsoft moet worden opgesplitst (13 januari 2000) Justitie openbaart formele klachten tegen Microsoft (07 december 1999)