Ik zet me over mijn Microsoft-vooroordelen heen, want wie wil er nu niet de beste zijn en de titel Gatekeeper winnen? Ik klik de advertentie, mijn browser - Safari op de Mac - opent een nieuw venster. Maar dan gebeurt er verder niets. 'There was an error opening the page.' Okee, okee, ik voel 'al: deze pagina doet het niet in Safari, op naar Firefox. Het lijkt nu te gaan lukken, een pagina opent, maar ho! een mededeling van Firefox gooit roet in het eten: 'Unable to verify the identity of gatekeeper.microsoft.nl as a trusted site!' Help!!? Is de test meteen al begonnen? Nee toch?

Er zijn drie antwoorden waaruit ik kan kiezen. Of ik het Certificate permanent wil accepteren, alleen voor deze sessie, of het certificaat helemaal niet wil aannemen omdat ik de boel niet vertrouw? Hoho, niet zo snel met die gatekiepervragen: ik heb me nog helemaal niet aangemeld. Vooruit, ik accepteer het alleen voor deze sessie, daar kan ik me -hoop ik - geen buil aan vallen.

Dat gaat beter, er wordt een filmpje geladen, er klinken dreigende ruimteschipgeluiden en een mechanische vrouwenstem zegt: 'Denk jij dat je alles weet van IT-beveiliging? Doorsta de ultieme test! ROEM zal je deel zijn, EER, AANZIEN en de nieuwe tablet pc. Maar vooral de beste Gatekeeper ... de TITEL! Daar gaat het om!'

Jajajaja! De titel, die wil ik hebben! Met Gatekeeper op mijn visitekaartje zal ik indruk kunnen maken op mijn vrienden en mijn collega's. Laat ik voordat ik me inschrijf me maar eerst even in de materie verdiepen, zoveel weet ik nou ook weer niet van de beveiliging van netwerken. En wie anders dan Microsoft kan me dat het beste uitleggen? Had Bill Gates niet in januari de vier peilers van het Trustworty Computing Initiative benoemd: betrouwbaarheid, beveiliging, privacy en zakelijke integriteit. Nou dan! Dit is de plek waar ik wezen moet. Er staan een stel Security Webcasts voor me klaar. Daar leer ik waarschijnlijk het snelst mee hoe ik mijn poorten moet bewaken. Vooruit, ik klik op de eerste webcast 'essentials of Security.'

Firefox waarschuwt me: The presentation requires Internet Explorer 5.0 or later, Netscape Navigator 7.0 or later, or Internet Explorer 5.2.2 or later for the Mac. Okeee dan! Ik kopieer de URL, plak hem in Internet Explorer voor de Mac 5.2.3 en shit! Daar komt die certificate-waarschuwing weer. Deze klinkt nog dreigender: al mijn dataverkeer zal zichtbaar zijn in transit... Gates-keepertje, keetkiepertje! Ik geloof niet dat ik die titel ga winnen... Ik klik nog een keer op de link voor de webcast. Pagina niet gevonden! IK WIL NU DE ESSENTIALS OF SECURITY HOREN! NU!!!! Na heel veel moeite - nog een paar certificate-waarschuwingen, knippen en plakken van urls, allerlei verschillende browsers - start vanuit Safari eindelijk de Windows Media Player. Cannot playback the file. The file format is invalid.

#@$#$!#@! Wat is hier #@#@[email protected]## aan de hand? Welke Gatekeeper probeert me van het behalen van de TITEL te weerhouden? Op de achtergrond neuzelt het dreigende ruimtevaartgeluid van de testsite maar door. Ik zet NU het geluid uit, ik word er stapelgek van. Wil ik nog wel ├╝bergatekeeper worden? Ik ben geloof ik al gezakt met mijn pogingen de Microsoft Gatekeeper-site binnen te dringen. Die tablet pc interesseert me geen fuck. Ik voel me nu al verslagen, ik geef het op! En dat terwijl ik nog wel zoveel zin had om vragen te beantwoorden waarvan de multiple choice antwoorden luiden:

a. EFS b. MPPE c. PPTP d. IPSEC Juist ja.