Bill McEwen, oud-marketing executive van Gateway, heeft de rechten voor 5 miljoen dollar overgenomen. Amiga is nu onderdeel van Amino Development, het bedrijf van McEwen, meldt de Wall Street Journal.

McEwen is van plan Amiga nieuw leven in te blazen. De eerste computer van dat merk werd verkocht in 1985. McEwen verliet Gateway in augustus, toen het bedrijf plannen om een nieuwe Amiga te bouwen afblies.

De Amiga is vooral populair vanwege de multimedia-kwaliteiten van het systeem. Ongeveer vijf miljoen Amiga's zijn gebouwd en verkocht door Commodore, dat in 1994 failliet ging. Het bedrijf werd gekocht door Escom, dat Duitse bedrijf ging niet veel later ook bankroet.

Gateway kocht Amiga in 1997. Het Amerikaanse bedrijf was van plan zijn portfolio uit te breiden. Eind vorig jaar kondigde Gateway aan een nieuwe Amiga op de markt te zullen brengen. Dat plan gaat niet door, maar wordt voortgezet door McEwen.

De verkoop aan McEwen betreft enkel de naam en wat inventaris. Gateway behoudt de 47 Amiga-patenten die het in 1997 kocht voor 13 miljoen dollar.