De FBI krijgt de beschikking over een nieuw speeltje: Carnivore. Hiermee kunnen miljoenen e-mails per seconde worden gescand op verdachte inhoud. Tegelijk staat politiek Engeland op het punt te beslissen over een wet, waarmee de overheid verregaande bevoegdheden krijgt om elektronisch verkeer te tappen.

Carnivore is het laatste wapen van de FBI in de strijd tegen de misdaad op het net. Het FBI-systeem is een combinatie van hard- en software, waarmee alle soorten elektronisch verkeer kunnen worden gescand. Niet alleen mail, maar ook instant messaging-berichten, chatsessies en bezoekjes aan websites.

Een vereiste is dat Carnivore direct gekoppeld wordt aan de netwerken van providers. Dit is de oorzaak van veel commotie. "We zijn hier ernstig bezorgd over", aldus Jeff Richard van de Internet Alliance – een overkoepelende club van ISP's – tegenover The Wall Street Journal. Alhoewel de FBI benadrukt dat het alleen verdacht verkeer zal monitoren, vinden de providers dat hier weinig of geen controle op is.

Ook privacygroeperingen zijn woest en noemen Carnivore 'afschrikwekkend'. "De FBI neemt het standpunt in van 'Vertrouw ons, wij zijn de overheid. Open je hele netwerk voor ons'. Providers weten echter op geen enkele manier wat de FBI precies doet", zo stelt de American Civil Liberties Union tegenover de Amerikaanse zakenkrant.

Carnivore werd twee weken door de FBI gepresenteerd aan een groep met stomheid geslagen internetspecialisten.

Groot-Brittannië: RIP

In het Verenigd Koninkrijk is de commotie zo mogelijk nog groter. Hier is de inzet van verhitte discussies een nieuwe wet, genaamd Regulation of Investigatory Powers, ofwel het veelzeggende RIP. De eerste kamer buigt zich woensdag over deze wet. Als de RIP wordt geëffectueerd, krijgt de Britse overheid een ongekende macht om al het elektronisch verkeer te tappen.

Tegenstanders preluderen op een 'politiestaat' en vrezen dat Engeland hiermee een onoverbrugbare achterstand op de rest van wereld zal krijgen. Sommige scenario's reppen al van het mislopen van 46 miljard pond aan IT-investeringen als de wet doorgaat. De RIP kan providers verplichten toegang te geven tot hun netwerken om het zo voor de overheid mogelijk te maken al het verkeer te tappen.

Enkele providers – Poptel, GreenNet en ClaraNet – hebben al aangegeven een verhuizing naar Frankrijk of Ierland te overwegen. Als hun servers daar staan, heeft de Britse overheid er niets over te zeggen. Ook UUNet – 's werelds grootste provider voor de zakelijke markt – protesteert hevig. De provider roept de politiek op de wet ernstig in heroverweging te nemen.

Daarnaast is ook Nokia een campagne begonnen. De fabrikant is bang dat de RIP roet in het eten gooit voor haar toekomstige draadloze diensten.