DigiD-beheerder GBO.Overheid, de Kamer van Koophandel en het ministerie van Economische Zaken hebben geen idee hoeveel bedrijven de zakelijke variant van DigiD gebruiken. Geen van de betrokken instanties kan dit aan Webwereld vertellen.

Doorverwijzen

Het is EZ dat de stekker trekt uit DigiD voor bedrijven. Als reden is eerder al "onvoldoende draagvlak" genoemd. Het ministerie kan echter geen aantallen gebruikers noemen. De woordvoerder verwijst naar DigiD-beheerder GBO.

Die organisatie kan echter ook geen aantallen noemen. Woordvoerster Marije de Groot van GBO.Overheid legt uit dat dat geen onwil is, maar simpelweg het feit dat de DigiD-beheerder geen inzicht heeft. "Wij beheren slechts dit product."

Zij verwijst weer naar de Kamer van Koophandel (KvK). De Groot voegt nog toe dat GBO uitgaat van de authenticatie-aantallen. Dat zegt echter niets over het aantal bedrijven dat die authenticaties met DigiD pleegt, erkent zij. Het DigiD voor bedrijven is in de eerste helft van dit jaar in totaal 21.000 keer gebruikt.

Overzicht ontbreekt

KvK-woordvoerster Marjorie Teunis vertelt Webwereld dat het niet te achterhalen is hoeveel bedrijven daadwerkelijk gebruik maken van DigiD voor bedrijven. Een inlog kan worden aangevraagd, maar of en hoe vaak die dan daadwerkelijk wordt gebruikt, is niet bekend.

"Bedrijven kunnen dan bij zo'n 14 overheidsorganisaties diensten afnemen. Die instanties wisselen geen informatie daarover uit, ze zijn niet met elkaar verbonden", legt zij uit. Een totaaloverzicht ontbreekt dus daardoor.

Opvolger wel

Teunis legt uit dat de beoogde opvolger voor DigiD voor bedrijven dit wel zal bieden. "Die is nu nog in ontwikkeling." Opvolger eHerkenning komt ergens in de tweede helft van 2010. Op 1 april dat jaar wordt echter al de stekker uit DigiD voor bedrijven getrokken.

Dat doet het ministerie van Economische Zaken. Die stelt dat het systeem niet voldoet: het heeft te weinig draagvlak en blijft niet bij. "DigiD voor bedrijven was niet breed gedragen", zei EZ-woordvoerder Edwin van Scherrenburg al tegen Webwereld.

Tussenoplossing onbekend

Voor het gat tussen 1 april en "de tweede helft van 2010" wordt nog een tussenoplossing bedacht en gemaakt. Het is nu bij de betrokken partijen nog steeds niet duidelijk hoe die eruit gaat zien. Het is dus ook nog onbekend of de komende tussenoplossing wel een overzicht biedt van het aantal gebruikende bedrijven.

Dat het huidige systeem wordt stopgezet ruim vóór de opvolger gereed is, heeft te maken met een ict-reorganisatie bij de KvK. Die organisatie spreekt tegen dat het gaat om een grote ict-verandering en wijst erop dat ook wetswijzigingen een rol spelen. De KvK erkent wel dat "sommige oude producten en diensten niet meer kunnen worden ondersteund". Dat omvat ook DigiD voor bedrijven, zei woordvoerster Teunis eerder al tegen Webwereld.