Sinds de onthullingen over afluisterprogramma PRISM is het gebruik van privacybeschermende zoekmachine DuckDuckGo flink gestegen. In juni tikte de website al eens op een dag drie miljoen opdrachten per dag aan, in september haalde de site er meerdere malen vier miljoen.

Groei zet door

De totaalcijfers per maand laten een stabiele groei zien sinds juni. In de maanden daarvoor - de onthullingen verschenen in de kranten op 7 juni – hing het maandelijkse aantal zoekopdrachten rond de 50 miljoen. In piekmaand juni steeg dat naar 78 miljoen. In september verwerkte DuckDuckGo 117 miljoen opdrachten per maand.

Lees op Computerworld.nl meer over hoe DuckDuckGo zijn bezoekcijfers meet en hoe de cijfers van de DuckDuckGo-API andere inzichten opleveren.

DuckDuckGo is geen directe concurrent van Google en Bing, die enkele miljarden opdrachten per dag verwerken, maar staat te boek als een privacyvriendelijke zoekmachine. DuckDuckGo bewaart geen gegevens van zijn bezoekers, waardoor er weinig relevante data te vinden is voor inlichtingendiensten die bezoekersinformatie opeisen.

De groei van de bezoekersaantallen, cijfers via DuckDuckGo.com.