Tot deze conclusie komen Amerikaanse onderzoekers van de Amerikaanse Stony Brook University. De bevindingen van het onderzoek worden donderdag in het medisch tijdschrift Human Reproduction gepubliceerd.

Uit het onderzoek (pdf) blijkt dat door het gebruik van een laptop op schoot de temperatuur van de linkerbalzak met gemiddeld 2,6 graden Celsius stijgt. Het rechter deel van het scrotum stijgt gemiddeld 2,8 graden Celsius in temperatuur.

Uit eerdere studies is al gebleken dat een temperatuurstijging van 1 tot 2,9 graden Celsius een negatief effect op de kwaliteit van het mannelijke zaad kan hebben.

"In 2005 zullen er wereldwijd zo'n 150 miljoen laptops worden gebruikt", zegt hoogleraar urologie Yefim Sheynkin. "Laptops kunnen van binnen meer dan 70 graden Celsius worden en worden veelvuldig in de nabijheid van het scrotum geplaatst. Ze vereisen dat de gebruiker met zijn benen bij elkaar zit om de laptop in evenwicht te houden, waardoor het scrotum klem zit tussen de benen."

"We ontdekten dat de temperatuur van het scrotum met 2,1 graden steeg als de mannen hun benen bij elkaar hielden. Deze stijging was aanzienlijk hoger als ook een laptop werd gebruikt."

Mobieltje

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat mannen die hun mobieltje in hun broekzak houden, de spermaproductie in gevaar brengen. Bij mannen die hun mobiele telefoon de hele dag bij zich dragen, neemt de vruchtbaarheid met ongeveer eenderde af.