Neuroloog Paolo Rossini en zijn collega's onderwierpen vijftien mannelijke proefpersonen in een Milanees ziekenhuis aan een onderzoek, waarbij zij 45 minuten lang gebruik maakten van een mobiele telefoon op de 900 MHz-band. Vervolgens werd hersenactiviteit gemeten in het deel van de hersenen vlakbij het oor waar motoriek gestuurd wordt.

Bij 12 van de 15 proefkonijnen werd een verhoogde hersenactiviteit in de onderzochte cortex gemeten. De onderzoekers benadrukken dat de resultaten niet aangeven dat de elektromagnetische straling slecht is voor de gezondheid.

Ze sluiten evenmin uit dat de toegenomen activiteit juist bevorderlijk is. Wel zeggen ze dat zorgvuldig moet worden gekeken naar het effect van langdurig gsm-gebruik bij mensen met hersenaandoeningen zoals epilepsie.

Eerder bleek uit Zwitsers onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse regering, dat umts-antennes geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid. In 2003 bleek uit onderzoek van TNO echter dat umts-straling dat duizeligheid en concentratieproblemen kan leiden. Vorig jaar toonde een Australische neuroloog al aan dat het gebruik van een mobiele telefoon van invloed is op de hersengolven.