Natuurlijk zijn de huidige besturingssystemen robuust en ook je provider zorgt ervoor dat de onderliggende infrastructuur probleemloos functioneert. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en zelfs tijdens normaal gebruik kan een kink in de kabel komen. Denk maar aan een volgelopen harde schijf. Blindelings erop vertrouwen dat het allemaal wel goed zal gaan, kan dus niet. Daarom heb je een waakhond nodig.

Neem het zekere voor het onzekere

Misschien wel het grootste winstpunt van een monitor is de zekerheid. Natuurlijk kun je zelf dagelijks even checken of alles wel in orde is, maar met een monitor weet je zeker dat er geregeld controle plaatsvindt. Bovendien slaat de monitor niks over, elke check voert hij uit. En dat doet hij ook nog eens heel frequent. Het is niet ongewoon om elke minuut te checken of een server online is.

Voorkom problemen met VPS monitoring

Door je VPS te monitoren krijg je inzicht in de tendens van het resourcegebruik. Meldingen attenderen je erop dat bijvoorbeeld een bestandssysteem vol begint te raken. Door dit dan te vergroten voorkom je dat er op een gegeven moment echt geen bit meer bij kan met als gevolg dat je systeem bevriest. Op deze manier voorkom je ook een cascade effect. Zo kan toenemend geheugengebruik leiden tot veel swappen. Dat maakt je webserver dan weer traag, waardoor klanten afhaken. Door tijdig meer RAM af te nemen op basis van monitorgegevens loop je dat risico niet.

Meteen op de hoogte

Vaak verlopen problemen stilletjes. Je hebt het pas in de gaten als het eigenlijk al te laat is. Als je al een tijdje geen mail meer hebt gehad, kom je misschien op het idee om de mailserver eens te checken. Vervolgens wil je daarop inloggen en onverhoopt lukt dat niet. Uiteindelijk kom je erachter dat je DNS server hapert. Dit zijn precies de scenario's waarin een monitor vroegtijdig alarm slaat. Je kunt zodoende problemen meteen oplossen en niet pas als de druk op de ketel hoog is.

Automatisch herstel

Een monitor is niet beperkt tot enkel het uitsturen van waarschuwingen. Zo starten geavanceerdere systemen een uitgevallen webserver opnieuw op. Je hebt natuurlijk geen garantie dat dit soelaas biedt, maar je hebt in ieder geval de kans dat de webserver overeind blijft. In zo'n geval blijft je webapplicatie eveneens in de lucht en kun je een stuk rustiger onderzoeken wat de onderliggende oorzaak is.

Linux VPS monitoren

Voor je Linux VPS zijn onder meer Zabbix en Monit populaire systemen. Dankzij de webinterface zijn die prettig in het gebruik en heb je vanuit elke locatie inzicht in de gezondheid van je VPS. Zodoende ben je evenmin gebonden aan je laptop, maar kun je ook gewoon je mobiel gebruiken. Zabbix heeft het voordeel dat je er ook Windows machines mee kunt monitoren. Voor een hybride omgeving heb je dus maar één tool nodig.

Een andere veelgebruikte applicatie is Nagios. Net als Zabbix kun je er zowel een Linux als Windows VPS mee monitoren. Nagios is heel flexibel, maar dat vraagt wel tijdsinvestering. De configuratie doe je namelijk door tekstbestanden te editen. Gelukkig zijn er partijen zoals Icinga die daarop zijn ingesprongen en een gebruikersvriendelijke webinterface hebben toegevoegd.

Tools voor Windows

Met Zabbix en Nagios kun je weliswaar je Windows systemen monitoren, maar de serverzijde van deze applicaties moet op Linux draaien. Spiceworks en SolarWinds daarentegen draaien wel volledig op Windows. Die kunnen overigens ook Linux machines in de gaten houden. Ook OpManager kan dat en daarvan kun je zelfs het serverdeel eveneens op Linux installeren.

Net als de varianten bij Linux bieden ook de monitoring tools op Windows gebruikersvriendelijke webinterfaces. SolarWinds en OpManager hebben zelfs een app voor Android en iOS. Die van SolarWinds is echter niet gratis. De apps van Spiceworks zijn bedoeld voor de helpdesk en contact met de community, maar niet voor het monitoren.

Cloud diensten

Makkelijk in het gebruik zijn de monitoring tools die je als cloud dienst afneemt. Het maakt dan niet meer uit op wat voor soort server die draait, als die maar het besturingssysteem van je VPS kan monitoren. Zo heeft SolarWinds zijn product ook als cloud dienst beschikbaar gesteld. Er zijn daarnaast aanbieders die zich volledig op de cloud richten zoals Zenoss en New Relic. Bijkomend voordeel is dat je zeker weet dat je VPS gemonitord wordt. Een eigen monitor moet je namelijk ook in de gaten houden, anders weet je niet zeker of je systeem bewaakt wordt.

Tot slot

Of je nu een Linux VPS afneemt of de voorkeur geeft aan een Windows VPS, zorg dat je zeker weet dat je systeem als een zonnetje draait. Zoals je in dit artikel hebt gelezen, zijn er genoeg tools om je daarmee mee te helpen.