Onlangs kwam de MPEG LA, de licentieorganisatie van 18 MPEG-4 patenthouders, met een licentieplan op de proppen dat er in het kort op neer komt dat het gebruik van de compressietechniek geld gaat kosten.

In de praktijk zou deze licentie kunnen betekenen dat een aanbieder van videomateriaal zijn ontvangers een klein bedrag laat betalen voor het bekijken van de beelden. Daarbij komt dat de aanbieders 25 dollarcent per uitgegeven decoder/encoder moeten betalen. Dit met een maximum van 1 miljoen dollar per jaar.

Het voorstel heeft inmiddels al de nodige gemengde reacties opgeroepen. Met name contentleveranciers die videobeelden uitgeven, hebben hun bezorgdheid uitgesproken.

De bekendmaking van het licentieplan komt aan de vooravond van een plan van de Internet Streaming Media Alliance (ISMA) om de laatste details van een open standaard voor videostreams op internet bekend te maken. In de ISMA zijn grote bedrijven als Apple, IBM, Philips, Cisco en Sun Microsystems vertegenwoordigd. In oktober 2001 gaf de ISMA al een eerste specificatie uit voor een standaard voor streaming media gebaseerd op MPEG-4.

Aanvankelijk juichte de ISMA het plan van de 18 licentiehouders toe, maar kwam daar al snel op terug toen bleek dat er hoge kosten verbonden zijn aan de licentie, zo schrijft CNet. De ISMA zou nu graag zien dat de MPEG LA de MPEG-4 licentie openstelt voor discussie.

Videobedrijven hebben al aangekondigd dat ze uit zullen kijken naar alternatieven als de MPEG LA zijn plannen doorzet. Achter de schermen werken de bedrijven aan eigen compressietechnieken om het versturen van videobeelden via het web mogelijk te maken.