<p/>Sinds Napster woensdagnacht nieuwe filters op haar netwerk plaatste, is het gebruik van de uitwisseldienst dramatisch gedaald. Dit stelt Webnoize, dat al tijden nauwlettend al het verkeer op Napster in de gaten houdt.

Het aantal liedjes dat wordt gedownload is met maar liefst 50 procent gedaald. Bovendien is het aantal gedeelde songs per gebruikers met 59 procent gedaald tot ruim 70 liedjes. Het lijkt er dus op dat de door de platenindustrie en rechters geëiste filters eindelijk hun effect hebben.

Liedjes van populaire artiesten als Madonna of Britney Spears zijn via Napster een stuk lastiger te vinden dan tot voor kort nog het geval was. Het simpel intikken van de zoekterm 'Madonna' levert bijvoorbeeld nul resultaten op. Wie toch Madonna wil hebben via Napster moet zijn toevlucht nemen tot alternatieve schrijfwijzen als 'Madona'. Het is echter aannemelijk dat Napster ook dergelijke varianten binnenkort uitsluit.

Al met al is het vinden van populaire liedjes niet meer zo eenvoudig als het ooit was. Volgens Matt Bailey &#8211; analist van Webnoize &#8211; is het aantal gebruikers van Napster nu nog redelijk constant, maar zal daar snel verandering in komen. "Napster zal even snel verdwijnen als het is opgekomen", zo voorspelt Bailey tegenover Wired News.

Volgens de analist zijn de eerste gebruikers al overgestapt op bruikbare alternatieven als Gnutella, iMesh of een Open Napster-dienst als MusicCity. Wie via WinMX zoekt op Madonna, krijgt &#8211; in tegenstelling tot bij Napster &#8211; een hele lijst met resultaten. WinMX zoekt niet alleen in de servers van Napster, maar ook in de verschillende Open Napster-servers.<b>NIPO-onderzoek</b><br/>

Volgens het onderzoeksbureau NIPO heeft 60 procent van de Nederlanders overigens geen probleem met het gratis downloaden van muziek. Slechts 12 procent van de onderzochte 973 personen heeft morele problemen met het illegaal binnenhalen van muziek.

Volgens het NIPO denkt 43 procent dat het gratis downloaden van muziek de komende tijd alleen maar in populariteit zal toenemen, ondanks alle schadeclaims en rechtszaken. In een jaar tijd is het downloaden van muziek en andere data met ruim 60 procent gestegen, zo stelt het NIPO.<br/><hr width="100%" align="center" size="1" color="BLACK" noshade=""/><i>Eerdere relevante berichten:</i><br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b>Ook PulseNewMedia probeert Napsterfilter te omzeilen</b> (14 maart 2001)<br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b>Napster is klaar voor grootscheepse blokkade songs</b> (13 maart 2001)<br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b>Napster ontvangt lijst met 135.000 te blokkeren songs</b> (10 maart 2001)<br/>