Het gebruik van zoekmachine DuckDuckGo is de afgelopen week geëxplodeerd. De open source-zoekmachine staat erom bekend zorgvuldiger met privacy van zijn gebruikers om te springen dan bijvoorbeeld Google, door geen gegevens te verzamelen over de gebruikers. DuckDuckGo gebruikt een eigen crawler om pagina’s te indexeren en richt zich voornamelijk op grote gecrowdsourcete sites als Wikipedia.

Geen data verzamelen

De bezoekers van DuckDuckGo voeren nu samen 3 miljoen opdrachten per dag in, ten opzichte van 2 miljoen een week geleden. Deze cijfers zijn exclusief de opdrachten die binnenkomen via bijvoorbeeld de API, meldt SearchEngineLand. Alternatieve zoekmachines zouden een kleine opleving doormaken in de nasleep van het NSA-afluisterschandaal.

DuckDuckGo is niet bedoeld als zoekmachine die beter functioneert dan zoekgiganten als Google en Bing, maar als internethulp die geen informatie verzamelt over zijn gebruikers. De oprichters van DuckDuckGo stelden vorig jaar tegenover Ars Technica dat het tijdperk waarin de overheden steeds meer informatieverzoeken doen, ruimte creëert voor een bedrijf dat juist geen data verzamelt.

Zoekresultaten afstemmen

Daarom personaliseert DuckDuckGo zoekresultaten ook niet. Google zet er stevig op in om zijn zoekalgoritme zo zinvol mogelijk te maken voor individuele gebruikers – en adverteerders – en verzamelt veel informatie over deze gebruikers om de resultaten specifieker af te stemmen op de wensen van de gebruiker.

Dat is voor de gemiddelde gebruiker ook meteen het nadeel van zulke alternatieve zoekmachine. Ondanks dat neemt de interesse voor alternatieve zoekmachines, zij het mondjesmaat, toe in de afgelopen tijd.

Error: Embedded data could not be displayed.