Op 18 februari worden bij eBay Nederland de plaatsingskosten gewijzigd. De kosten voor artikelen met een startprijs van vijf euro en hoger worden verdubbeld van tien tot twintig cent.

Nu rekent eBay Nederland nog tien cent plaatsingskosten, ongeacht de startprijs. Ter compensatie zullen wel alle foto's in eBay-winkels gratis gepubliceerd kunnen worden. Nu is alleen de eerste foto gratis.

Op het forum van de veilingsite reageren gebruikers gepikeerd. Zo wordt er voorgesteld om van 18 februari, een Nolistingday te organiseren. Op die dag willen de gebruikers uit protest niets op eBay aanbieden.

Ook in de Verenigde Staten past de veilingsite zijn prijzen aan. Zo wordt daar het tarief voor een veiling van tien dagen verdubbeld tot 40 dollarcent. Verder gaat het abonnementsgeld voor mensen die een winkel op eBay hebben, omhoog van 9,95 dollar tot 15,95 dollar per maand.

"Het lijkt wel hoe groter eBay wordt, hoe hebzuchtiger het bedrijf wordt", klaagt Lynette McDonald tegenover Associated Press. Zij overweegt om haar winkel op eBay te sluiten na de prijsverhoging. Door de hogere kosten, worden ook haar producten duurder.

Een woordvoerder van eBay weigert in te gaan op de eventuele gevolgen vande prijsverandering. "We zijn ervan overtuigd dat de prijsveranderingen nodig zijn om het succes van de marktplaats te kunnen voortzetten."

Niet alleen gebruikers van de veilingsite zin onaangenaam verrast door de aankondiging van eBay. De prijsverhoging heeft ook effect gehad op de koers van het aandeel eBay. Na publicatie van het bericht sloot het aandeel op Wall Street 4 procent lager.