Enkele belangrijke weblogservices worden direct ondersteund. Door de werking van de functionaliteit volledig open te geven kan iedere andere weblogdienst bovendien zijn eigen plugin schrijven.

Het was eigenlijk al te laat in het ontwikkelproces, maar de ontwikkelaars konden het niet laten en kregen groen licht. De komende bèta 2 van Microsoft Word zal direct gebruikt kunnen worden voor het schrijven en publiceren van berichten op weblogs.

Gebruikers krijgen zo bij het schrijven van hun posts de beschikking over functies die in andere weblogsoftware vaak ontbreken, zoals een spellingcontrole, autocorrectie en de mogelijkheid tekst door te halen. Ook OneNote, het in Office 2003 geïntroduceerde programma voor het maken, organiseren en opnieuw gebruiken van notities, profiteert van de nieuwe functionaliteit van Word. Selecties en ook hele pagina's kunnen vanuit OneNote direct naar Word worden overgezet en van daaruit op een weblog gepubliceerd.

Volgens Joe Friend, een van de ontwikkelaars van het Office-team, is speciale aandacht besteed aan de kwaliteit van de html-code die de blogfunctie genereert. Om geen onvoorziene problemen op te leveren bij het lezen van de weblogberichten, moet de html-code die Word genereert, bijzonder dicht tegen de geldende standaarden aanzitten. Juist Word heeft een verleden met erg onhanteerbare html-code die eigenlijk alleen door Microsofts eigen Internet Explorer op de juiste wijze verwerkt kon worden.

Png

Niet alleen aan de code is hard gewerkt, ook zullen afbeeldingen direct naar png-formaat worden omgezet en via de geïntegreerde ftp-functie in één keer met de tekst gepubliceerd kunnen worden.

Het aantal ondersteunde blogdiensten is nog gering. In bèta 2 zullen dit MSN Spaces, SharePoint 2007, Blogger en Community Server zijn. Bovendien wordt ieder weblog die de standaard metaweblog-api of de Atom-api gebruikt, eveneens ondersteund.

Voordat Office 2007 gereed is, wil Microsoft hier nog een aantal andere diensten aan toevoegen. De weblogfunctie is echter geheel open en zal dusdanig gedocumenteerd worden dat iedere weblogdienst zijn eigen plugin kan schrijven.

Office 2007 is de volgende versie van Microsofts pakket kantoorsoftware. Office 2007 zal begin 2007 ongeveer tegelijk met Windows Vista worden geïntroduceerd, zakelijke gebruikers kunnen al eind dit jaar over het product beschikken.