Hutschison 3G, een aanbieder die alleen 3G-netwerken bedient, opent binnenkort zijn deuren in London en Birmingham. De winkels zullen mobiele telefoons en diensten verkopen die geschikt zijn voor het derde-generatie netwerk.

Omdat het huidige gsm-netwerk al enkele malen is opgewaardeerd met onder meer gprs en een nieuwe standaard voor berichtenverkeer, genoemd mms (multimedia messaging), is de stap naar umts alsmaar kleiner geworden. De consument ervaart umts vaak als een snellere variant van het huidige telefoonnetwerk.

Nokia, die onlangs zijn eerste 3G-telefoon presenteerde, verwacht dat het nog vijf jaar zal duren eer umts de gsm van de troon kan stoten. En het is volgens sommige kenners niet eens zeker dat gsm door umts zal worden opgevolgd.

De Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers (BTG) zegt te verwachten dat pas in 2007 of 2008 serieus op 3G kan worden verdiend. Het grootste struikelblok vormt volgens deze vereniging de tarrifiëring voor de data-overdracht middels gprs. "Gebruikers willen een vast tarief waarvoor ze 'ongelimiteerd' gegevens draadloos kunnen uitwisselen. Zoals dit nu al met de kabel en adsl mogelijk is op het vaste net". Als alternatief voor 3G en gprs noemt de BTG WiFi. Op veel luchthavens en hotels wordt deze standaard al aangeboden om de computer voor een relatief laag bedrag aan het internet te koppelen.

Digitaal vs. Digitaal

Begin jaren negentig was het bellen met een mobiele telefoon praktisch alleen aan zakenlieden en de rijken voorbehouden. Het was het tijdperk van de semafoon, videotext, de 286 en de introductie van de MiniDisc en Digitale Compact Cassette. Digitaal was het sleutelbegrip. Zeker op het gebied van telecommunicatie. Immers, bijna alles op het gebied van telecommunicatie werkte nog volgens een analoog principe.

De toenmalige PTT en het toen net opkomende Libertel hoefden geen capriolen uit te halen om het publiek ervan te overtuigen dat een gsm-telefoon een betere kwaliteit had dan een analoge telefoon.

Tegenwoordig is het predikaat 'digitaal' niet afdoende meer. Een gsm-telefoon is digitaal, een umts-telefoon evenzo. Het grote verschil tussen de twee is de frequentie waarop deze werken, de bandbreedte die ze tot hun beschikking hebben en de diensten die op het netwerk aangeboden worden. In het begin leek het erop dat umts een voorsprong zou hebben dankzij multimedia messaging service (mms), maar nu dit gefaseerd op het gsm-netwerk wordt geïntroduceerd valt dit voordeel weg. Langzamerhand blijft alleen het voordeel van de hogere bandbreedte en de mogelijkheid om videogesprekken te voeren over.

De 3G-aanbieder Hutchison is het met deze stelling niet eens. "De vergelijking dat umts slechts een opgevoerd gsm-netwerk is, is net zo krom als de van de televisie te zeggen dat deze een opgevoerde radio is met de mogelijkheid 25 dia's per seconde te presenteren, aldus directeur Matt Peacock. 3G maakt videotelefonie mogelijk, dat is een volstrekt andere manier van communiceren."

Subsidies

Verschillende Nederlandse aanbieders gestopt met het bieden van hoge subsidies op nieuwe gsm-toestellen. Omdat er praktisch geen nieuwe klanten bijkomen proberen zij zich meer op de bestaande klanten te richten door klanten (naar verhouding) goedkope abonnementen of fikse kortingen aan te bieden in de hoop dat klanten het contract verlengen. Het is overigens niet ondenkbaar dat mobiele telefoonaanbieders in de toekomst de subsidies weer zullen instellen. Alleen ditmaal voor umts-telefoons.