Afgelopen weekeinde werkte het Windows Genuine Advantage (WGA) validatiesysteem gedurende 19 uur niet zoals het hoort. Gebruikers van XP en Vista kregen daardoor meldingen dat ze geen geldige versie hadden geïnstalleerd. Microsoft wijt de problemen aan een serverprobleem.

Met name voor Vista-gebruikers had de storing nare gevolgen. Vista stelt enkele features – zoals de grafische gebruikersinterface Aero – buiten werking op het moment dat het besturingssysteem vermoedt dat er sprake is van een gepirateerde versie.

De problemen begonnen in de nacht van vrijdag op zaterdag Nederlandse tijd. Vanaf dat moment begonnen gebruikers berichten achter te laten op de helpfora van Microsoft.

Zaterdagavond leek de storing verholpen. Microsoft adviseert getroffen gebruikers hun Windows-versie opnieuw te valideren. "Na het succesvol revalideren, moet het systeem worden ge-reboot", schrijft Alex Kochis van Microsoft.

Microsoft heeft WGA opgezet met het doel om illegale kopieën van Windows- en Office-software op te sporen. Sinds halverwege 2005 is WGA verplicht voor mensen die (niet security gerelateerde) updates willen ophalen van de Microsoft-site.

De problemen van dit weekeinde hebben de discussie over de zin en onzin van WGA weer nieuw leven ingeblazen. "Er zijn geen excuses voor het buiten werking stellen van functionaliteiten in een legale versie", stelt bijvoorbeeld 'RocketTech' op een Microsoft-forum. "Insinueren dat klanten dieven zijn, werkt niet in het geval van de RIAA en mijn voorspelling is dat het ook niet zal werken voor Microsoft.