De Stichting Internet Gebruikersgroepen Netwerk in Nederland wil 'een logische tegenhanger van de vereniging van Nederlandse Internet Providers (NLIP)' worden, zo schrijft de groep in een persbericht.Bij SIGN-IN zijn vooralsnog aangesloten: Vereniging Kabelfoon Gebruikers Groep (vKGG), Women on the web, Wanadoo Internet Gebruikers Groep (WIGG), COAX NL (Chello gebruikersgroep) en [email protected], Gebruikers Groep Brunssum.Net (GGBN) en de Kabel Gebruikers Groep Veendam (KGGV).

SIGN-IN streeft ernaar dat zoveel mogelijk gebruikersgroepen zich binnenkort aansluiten bij het overkoepelend orgaan, zowel van breedbandaanbieders als van reguliere internetproviders. Aanleiding voor de oprichting is volgens SIGN-IN de 'gang van zaken

rondom de consultatie van gebruikersgroepen voor het nieuwe keurmerk van de NLIP'.

De verschillende groepen voelden zich tijdens een ontmoeting met de NLIP 'niet bepaald serieus genomen', aldus Raymond Nyns, voorzitter van de WIGG. De NLIP zou onvoldoende rekening houden met de wensen van de gebruikers en er zou te weinig ruimte voor discussie met de groepen zijn.Het voornaamste bezwaar van de gebruikersgroepen tegen het NLIP-keurmerk is dat internetproviders zelf hun voorwaarden mogen formuleren.

De NLIP zelf zal geen minimumeisen formuleren waaraan een internetaanbieder moet voldoen. SIGN-IN vindt dat dergelijke minimumvoorwaarden wel vastgelegd moeten worden en zegt nu zelf met een lijst eisen te zullen komen.De stichting hoopt dat de NLIP die voorwaarden overneemt. Als dat niet gebeurt, overweegt SIGN-IN de invoering van een eigen keurmerk. "Als de NLIP niet met een duidelijk keurmerk komt waarin heldere voorwaarden zijn vastgelegd, zullen we het zelf doen", aldus Nyns.