De Britse consumentenorganisatie National Consumer Council (NCC) heeft de handelswaakhond, The Office of Fair Trading, verzocht zeventien softwareproducenten te onderzoeken wegens 'oneerlijke gebruikersvoorwaarden'. Het betreft producten van onder meer Adobe, Microsoft, Apple, Symantec, Magix, Nero, Corel, Sega, McAfee en Kaspersky.

Afschuiven

De NCC heeft zelf de gebruikslicenties van 25 bekende softwareproducten onderzocht (pdf) en concludeert dat een meerderheid onbegrijpelijk, misleidend of oneerlijk is. Veel end user licence agreements (EULAs) zijn geformuleerd in juridisch koeterwaals, definiëren geen jurisdictie, verordenen allerlei dubieuze beperkingen en wemelen van 'excessieve vrijwaringclausules'.

Dat alles ten koste van de consument, op wie alle 'juridische lasten' worden afgeschoven, aldus de NCC. De organisatie roept ook de Europese Commissie op de wet- en regelgeving betreft gebruikersvoorwaarden aan te scherpen.

"Het is cruciaal om de gaten in de Europese consumentenwetgeving te dichten. Consumenten hebben geen flauw idee waar ze mee akkoord gaan met Voorwaarden die tien pagina's of meer beslaan. Er is een aanzienlijke onbalans tussen de rechten van de consument en die van de producent", aldus Carl Belgrove van de NCC.

Nederland: meubelbranche eerst

De Nederlandse Consumentenbond houdt zich momenteel niet bezig met gebruikersvoorwaarden voor software. "Wij hebben het als de Consumentenbond zelf niet op de agenda staan en gaan dat ook niet op de agenda zetten", aldus een woordvoerster van de bond. Wel spreekt de bond van 'een gedegen en interessant rapport'. "We gaan de NCC dan ook zeker op Europees niveau steunen in deze zaak."

Een woordvoerster van de Consumentenautoriteit bevestigt dat 'Algemene Woorwaarden' één van de speciale aandachtsgebieden zijn van de waakhond. Softwaremakers worden echter niet op korte termijn onder de loep worden genomen, maar het nieuws uit Engeland wordt op de voet gevolgd, aldus de zegsvrouw. Eerst is een andere sector aan de beurt: de Consumentenautoriteit richt in 2008 haar pijlen specifiek op de Algemene Voorwaarden in de meubel- en keukenbranche.