Het gebaar bestaat uit het aanbieden van verlenging van de licentie van oftewel de AVG 7.5 versie of de AVG 8.0 versie voor betalende klanten en een nieuwe licentie van een jaar voor gebruikers van de gratis variant.

AVG belooft over twee weken alle getroffen gebruikers te benaderen over hoe ze aan hun compensatielicentie komen.

Reparateur op eigen kosten

Een financiële vergoeding biedt het bedrijf niet aan ondanks het feit dat veel gebruikers van de virussoftware een reparateur in huis moesten halen om de 'schade' aan de computer te herstellen. Afgelopen zondag verminkte een foute update het Windows XP besturingssysteem van 'vele duizenden' gebruikers.

Eergisteren zei het bedrijf nog dat het de gebruikers niet fiancieel kan compenseren, omdat het hoofdbureau in Tsjechië verantwoordelijk zou zijn en het daar 'juridisch is afgedekt'. Wel stelde AVG Nederland toen al een gebaar in de vorm van een licentieverlenging in het vooruitzicht.

Onduidelijk is nog steeds hoeveel Nederlanders precies getroffen zijn door de kwaadaardige update. De gegevens daarvan zijn in beheer bij het moederbedrijf in Tsjechië. De update trof ook gebruikers in een aantal andere Europese landen waaronder Italië. De lokale afdelingen van het bedrijf bekijken elk afzonderlijk welke compensatie ze eventueel kunnen bieden.