De claims van beleggers die voor 1 januari 2012 bij de afwikkelaar van de claims zijn binnengekomen, zijn nu eindelijk afgehandeld. De banken ABN Amro en Goldman Sachs waren al in 2009 door de Hoge Raad veroordeeld tot het vergoeden van de schade die beleggers hadden geleden bij de beursgang van World Online in 2000. Er werd toen gesproken over een bedrag van 110 miljoen euro.

Met rente en kosten zou de terugbetaling ongeveer 110 procent zijn van wat de gedupeerden aan verliezen hebben geclaimd. Volgens het ANP is de huidige uitbetaling van de claims specifiek voor de claims die gebundeld zijn door de Vereniging van Effectenbezitters. De 5000 gedupeerden die zich laten vertegenwoordigen door Consumentenclaim moeten nog enkele weken wachten, zegt een woordvoerder van die organisatie tegen het ANP.

Schikking na uitspraak Hoge Raad

De VEB trof een schikking na de uitspraak van de Hoge Raad van 27 november in 2009. Toen werd bepaald dat World Online en de betrokken banken, Goldman Sachs en ABN Amro een te optimistisch beeld hadden gegeven van de waarde en de toekomstverwachting van het bedrijf.

De VEB kreeg in 2007 al gelijk van het Gerechtshof, maar vond het oordeel toen op sommige punten niet ver genoeg gaan. De vereniging ging in cassatie, waarna de harde uitspraak van de Hoge Raad volgde. Volgens de VEB verloren de in totaal 150.000 beleggers zo'n drie miljard euro.

Nina Brink zette de boel op scherp

Na de beursgang van World Online werd bekend dat eigenaresse Nina Brink haar aandelen drie weken daarvoor had verkocht voor een bedrag van 6 euro per aandeel. Dat was ongeveer de werkelijke waarde van het bedrijf. Na de beursgang steeg het aandeel snel naar een koers van meer dan 50 euro, om vervolgens in elkaar te klappen toen duidelijk werd dat de beleggers hadden geïnvesteerd in een zeepbel.